On je mali genije koji je odlučio da posledice rata uzme u svoje ruke (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 16.Jan.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je mali genije koji je odlučio da posledice rata uzme u svoje ruke (FOTO, VIDEO)

Jedan osnovac razvio je prototip drona koji otkriva minska polja i uništava bombe.

[bannerg

Vunderkind Haršvagan Zala (14) iz Indije, kaže da je došao na ovaj revolucionarni izum kada je čuo u medijima o velikom društvenom i političkom problemu nagaznih mina.



NEOBIČAN DRON: Oduševiće vas šta sve može! (VIDEO)
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Na Sajmu nauke održanom na zapadu Indije u januaru ove godine, osnovac Zala je potpisao ugovor sa Ministarstvom za nauku i tehnologije, vredan 700.000 evra.

Ahmedabad (Gujarat): Harshwardhan Zala, 14, signed a Rs 5 crore-worth MoU with the state government to facilitate production of the drones. pic.twitter.com/MkCdhgd64A

On je prezentovao prototip drona koji razvija od 2016. godine i koji je koštao oko 6.800 evra u saradnji sa vladom koja je podržala projekat.

Inspiraciju za ovaj izum, mladi inovator je dobio kada je na vestima saznao da veliki broj vojnika zadobije fatalne povrede dok ručno deaktivira mine.

Genius.. Child prodigy 14-year-old Harshwardhan Zala sealed a MoU with Guj Govt at the Vibrant Gujarat Global Summithttps://t.co/NNcS5J4A2y

— Lilly Mary Pinto (@LillyMaryPinto) 13. јануар 2017.

"Dron je opremljen infracrvenim RGB senzorom i termalnim metrom sa kamerom od 21. piksela i automatskom blendom visoke rezolucije. On takođe može da nosi bombu težine 50 grama, koja bi uništavala minska polja", objašnjava mladi naučnik.

Isprva je mislio da napravi robota koji bi imao istu svrhu, ali se plašio da bi njegova težina aktivirala eksploziju i oštetila ga. Zato se odlučio da kreira manju letelicu, koja bi sa veće udaljenosti mogla da deaktivira eksplozivne naprave.

Veruje se da će ovaj dron biti znatno jeftiniji od onog koji koristi vojska.

"Finalni prototip će koštati oko 4 evra, a sa njegovim usavršenjem cena će biti malo veća, ali svakako pristupačnija" potvrđuje Zala.

Meet Harshwardhan Zala – a 14 year old genius about whom every Indian must know https://t.co/2Ky1Wk1gUU

Kineska mornarica zaplenila američki podvodni dron! (FOTO)

Dok njegov otac radi kao računovođa, a majka kao domaćica, ovaj neverovatni dečak je već osnovao sopstvenu kompaniju Aerobiks 7, a mi mu želimo lepu budućnost u svetu bez oružja i bombi.

Harshwardhan Zala, Founder,Aerobotics 7 frm #Ahmedabad. He is just 14 years kid. #proud #MakeInIndia @SharmaShradha pic.twitter.com/JIu56ha4yx

— Khushbu majithia (@MajithiaKhushbu) 18. март 2016.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.