Olmertov nuklearni lapsus

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmertov "nuklearni lapsus"

Da li je predsednik vlade narušio tradicionalni stav Izraela da niti priznaje niti poriče da poseduje atomsku bombu

TEL AVIV – Saradnici izraelskog premijera Ehuda Olmerta nastojali su juče da stišaju političku buru izazvanu njegovom izjavom za nemačku televiziju koja je protumačena kao javna potvrda da Izrael poseduje nuklearno oružje.

Oni tvrde da je Olmert pogrešno shvaćen i da nije narušio tradicionalni stav Izraela da niti priznaje niti poriče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da poseduje atomsku bombu.

Izraelski mediji su Olmertovu izjavu označili "nuklearnim lapsusom lingve".

Reči koje su podstakle pozive na Olmertovu ostavku usledile su posle nedavnog komentara novog američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa. On je pomenuo Izrael među zemljama u okruženju Irana naoružanim takvim oružjem.

Olmert je za nemačku televiziju kazao: "Mi nikada nismo pretili ni jednoj naciji uništenjem. Iran otvoreno, direktno i javno preti da će zbrisati Izrael s mape. Možete li reći da je to na istom nivou, kada oni teže nuklearnom oružju, kao Amerika, Francuska, Izrael, Rusija?"

U početku je bilo nedoumica da li je Olmert nameravao najzad da prizna da Izrael ima nuklearno oružje. Nezavisni stručnjaci su odavno procenili da ta zemlja raspolaže sa 200 nuklearnih bojevih glava. U Olmertovoj kancelariji brzo je izdato saopštenje u kojem se naglašava da je pogrešno shvaćen. "Premijer je Izrael stavio na listu odgovornih nacija, a ne na listu zemalja koje imaju nuklearno oružje", navedeno je u saopštenju, u kome je ponovljen stav o nepriznavanju i neporicanju postojanja takvog oružja.

Olmertovi savetnici su istakli da je "premijer rekao da Izrael neće biti prva nacija u regionu koja će se naoružati nuklearnim oružjem". Izraelski zvaničnici godinama su ponavljali nešto slično, ističući da Izrael neće prvi upotrebiti takvo oružje na Bliskom istoku.

Poslanik iz desničarskog Likuda Juval Štajnic pozvao je Olmerta da da ostavku jer mu ovo, kako je rekao, nije prva omaška koja se odnosi na odbranu zemlje. "Ta užasna izjava podriva 50 godina izraelske politike dvosmislenosti i pridružuje se drugim neodgovornim lapsusima. Premijer koji ne može da kontroliše izjave o osetljivim pitanjima bezbednosti mora dati ostavku", rekao je Štajnic.

Vođa levičarskog Mereca Josi Bejlin je ocenio da su Olmertove reči odraz nepažnje i navode na ozbiljnu sumnju da li je on vredan funkcije premijera. Olmertov portparol Miri Ajzen tvrdi da premijer nije mislio da kaže da Izrael poseduje ili teži nuklearnom oružju.

Istovremeno je izraelski atomski špijun Mordehaj Vanunu, koji je pušten iz zatvora 2004. pošto je odslužio 18 godina jer je obelodanio tajnu o nuklearnom programu Izraela, tražio da mu se da puna sloboda zbog Olmertove izjave.

Pošto sebe do sada nije proglasio nuklearnom silom, Izrael nije prekršio zabranu SAD o finansiranju zemalja koje razvijaju oružje za masovno uništenje. SAD daju više od dve milijarde dolara za vojnu pomoć jevrejskoj državi.

Izraelski glavni atomski reaktor Dimona, na jugu zemlje, zvanično za civilnu upotrebu, postao je operativan ranih šezdesetih godina.

Vanunu, bivši tehničar u Dimoni, dao je 1986. godine britanskom "Sandej tajmsu" fotografije i informacije na osnovu kojih je zaključeno da Izrael poseduje atomsku bombu.

(Tanjug)

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.