Izvor: B92, 22.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmert preti otkazima

Tel Aviv -- Premijer Izraela Ehud Olmert zapretio je da će otpustiti ministre iz Laburističke partije, ako u parlamentu podrže inicijativu da za njegov opoziv zbog korupcionaškog skandala.

Ukoliko bi Olmert izbacio laburiste iz vlade, ostao bi bez većine u Knesetu, čime bi se otvorio put za prevremene izbore i, po svoj prilici, narušili mirovni pregovori s Palestincima.

Očekuje se da će vođa Laburističke partije, sadašnji ministar odbrane i bivši premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ehud Barak podržati raspuštanje Kneseta na preliminarnom glasanju u sredu, na inicijativu opozicinog desnog Likuda.

Zvaničnici izraelske vlade su rekli da je Olmert podelio ceduljice s upozorenjem laburističkim ministrima na sadašnjoj sednici vlade, u kojima se naglašava da će teško moći da nastavi saradnju s njima, ako budu glasali za inicijativu.

"Olmert je kazao Baraku: ja te izazivam," rekao je jedan zvaničnik. Barak bi ostao u koaliciji ukoliko bi Olmertova partija centra Kadima izabrala novog lidera i imenovala ga za premijera.

Nakon sednice, ministri iz Laburističke partije su ocenili da su Olmertove pretnje da će ih otpustiti u roku od 48 sati politički poklon. Oni bliski Baraku su rekli da uprkos pretnjama nije izmenio svoj stav.

Ranije danas, Olmertov strateški savetnik Tal Zilberštajn je rekao otvoreno preko vojnog radija da ministri iz Laburističke partije levog centra ne mogu i dalje sedeti u vladi ako glasaju za zakon o raspuštanju Kneseta.

Bez njih Olmert neće imati potrebnu većinu od 61 poslanika u Knesetu sa 120 članova.

Poznavaoci prilika upozoravaju da bi Barakovo smenjivanje i prevremeni izbori mogli da se osvete i njemu i njegovoj partiji. Ankete pokazuju da bi na opštim izborima pobedio Likud bivšeg premijera Benjamina Netanijahua.

Olmert je od nedavno pod policijskom istragom zbog sumnji da je nelegalno primio stotine hiljada dolara od jednog američkog biznismena za izborne kampanje.

On je porekao da je bilo šta loše učinio. Ipak je obećao da će podneti ostavku u slučaju da vrhovni tužilac odluči da podigne optužnicu protiv njega.

Nakon što su obelodanjene vesti o istrazi, učestali su pozivi na Olmertovu ostavku.

Olmert je, međutim, nedavno izjavio da aće ostati na funkciji zahvaljujući čudu, a da su čuda na Bliskom istoku - realnost.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Olmert: Ko glasa protiv mene otpustiću ga

Izvor: Mondo, 22.Jun.2008

Izraelski premijer zapretio je da će otpustiti ministre iz Laburističke partije, glavnog koalicionog partnera, ako u parlamentu podrže inicijativu za njegovu smenu zbog korupcionaškog skandala.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.