Olmert podneo ostavku Peresu

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmert podneo ostavku Peresu

Izraelski premijer Ehud Olmert, kome preti optužnica zbog korupcionaškog skandala, podneo je večeras ostavku predsedniku Izraela Šimonu Peresu u rezidenciji šefa države u Jerusalimu.

Premijer Olmert je 30. jula najavio da će otići sapoložaja kada bude izabran novi vođa vladajuće partije Kadima, a jutros je zvanično obavestio ministre, na početku sednice vlade, javio je izraelski radio.

Olmert bi ipak mogao da ostane v.d. premijera nedeljama, pa čak i mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok nova vlada ne bude formirana.

Olmert je izrazio nadu da će nova liderka vladajuće partije Kadima Cipi Livni što je moguće pre formirati novu vladu i obećao joj pomoć, "jer zna koliko je to teško".

Pošto prihvati Olmertovu ostavku, šef države Peres će se sastati sa vođama 13 partija koje imaju poslanike u Knesetu da bi se konsultovao o formiranju nove vladajuće koalicije koji će u roku od 14 dana, dati formalno novoj liderki Kadime.

Livnijeva će imati na raspolaganju 42 dana da zadatak ispuni, ali je njen cilj da novu vladu predstavi Knesetu na početku zimskog zasedanja, 27. oktobra.

Olmert (62) je postao 12-ti premijer Izraela maja 2006, posle parlamentarnih izbora, kada je pobedila tada sasvim nova stranka Kadima, koju je krajem prethodne godine osnovao njegov prethodnik, premijer Arijel Šaron, napustivši desno orijentisani Likud.

Olmert, Šaronova desna ruka, je došao na čelo Kadime, kada je Šaron pao u komu u januaru 2006, posle jakog moždanog udara. Na premijerskoj funkciji Olmertova popularnost je počela da opada u leto iste godine, odmah posle rata protiv libanskog Hezbolaha, u kome nisu ostvareni ciljevi Izraela.

Usledili su pozivi na ostavku, o koje se Olmert se oglušio ali je njegova reputacija dalje narušena čitavim nizom policijskih istraga, povedenih protiv njega zbog sumnje na korupciju, pa je prema anketama, postao najnepopularniji premijer u istoriji jevrejske države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.