Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olmert oslobađa zatvorenike

Šarm el Šeik, London -- Posle otmica u Gazi i zahteva za puštanje na slobodu palestinskih zatvorenika, premijer Izraela najavio delimično oslobađanje.

Premijer Izraela Ehud Olmert poručio je arapskim liderima, na samitu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, da planira da iskoristi novu mogućnost za promovisanje mirovnog procesa. Četvorodnevni samit sa Mahmud Abasom, jordanskim kraljem Abdulahom i domaćinom, egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, imao je više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simboličan, nego suštinski značaj.

Olmert je najavio da će tražiti oslobađanje pripadnika Fataha iz izraelskih zatvora kako bi se ojačala pozicija predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

"Kao izraz dobre volje prema Palestincima, tražiću od vlade da oslobodi 250 zatvorenika Fataha, koji nemaju krv na svojim rukama, pošto obećaju da se neće vratiti nasilju", kaže on.

Olmert je ranije isključivao mogućnost oslobađanja palestinskih zatvorenika dok ne bude pušten oteti izraelski vojnik Gilad Šalit.

Međutim, sada se pojavila mogućnost za napredak u diplomatskim pregovorima, smatra Olmert, koji se uoči početka samita odvojeno sastao i s vođom palestinskom pokreta Abasom, prvi put otkako je islamistički Hamas, pre nepune dve sedmice, preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

"Mi smo se svoje strane približili izraelskom premijeru kako bismo nastavili političke pregovore, okvirne dogovore, kako bi se uspostavila nezavisna i suverena palestinska država sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, koji živi u miru sa svojim susedima, državom Izrael. Imamo obavezu prema ljudima koji su glasali za nas", kaže Abas.

Olmert je, međutim, rekao da ne treba očekivati da na tom skupu odmah bude potpisan mirovni sporazum i da je put do napretka dug i bolan. U završnici samita, izraelski premijer se obratio i palestinskom narodu, kom je poručio da jevrejska država nije ravnodušna prema njihovim patnjama.

Bler posrednik za Bliski istok?

Britanski premijer Toni Bler, koji sutra odlazi sa te funkcije, verovatno će dobiti posao međunarodnog posrednika za Bliski istok, a to naimenovanje, prema pisanju britanskih medija, trebalo bi da bude objavljeno danas.

Bliskoistočna četvorka mirovnih posrednika sastala se danas u Jerusalimu da proceni situaciju u regionu, prvi put otkako je palestinski islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Specijalni izaslanici EU, UN, SAD i Rusije su okončali današnji sastanak bez obraćanja novinarima, pa će se, kaka javlja BBC, saopštenje o evantualnom novom zaduženju Tonija Blera obelodanati sutra, kada mu prestaje mandat premijera.

Diplomate bliske četvorki su rekle da će Bler po svoj prilici uskoro biti imenovan.

Bler, koji ima reputaciju strpljevog i odlučnog pregovarača (Severna Irska), na novom poslu bi trebalo da obnovi jedinstvo Palestinaca nakon što je islamistički pokret Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom i da ih pripremi za pregovore sa Izraelom.

Ideju za postavljanje Blera za posrednika na Bliskom istoku lansirala je američka administracija na čelu sa predsednikom Džordžom Bušom, a Bler bi trebalo da bude predstavnik kvarteta koji čine UN, EU, SAD i Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.