Izvor: Blic, 17.Avg.2016, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland poziva na uzdržavanje od eskalacije ukrajinskog sukoba

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je Rusiju i Ukrajinu na primenu sporazuma iz Minska i upozorio da bi nove neprijateljske akcije ugrozile izglede za održanje izbora na istoku Ukrajine, saopšteno je iz Olandove kancelarije.

Francuski predsednik je, nakon telefonskih razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao na uzdržavanje od bilo kakve eskalacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukrajinskog sukoba, kaže se u saopštenju.

Oland je ponovio da Francuska ne prihvata pripajanje Krima Rusiji, koje je izvršeno 2014. godine, poručivši da nikad neće priznati da Moskva polaže pravo na njega.

Oland je pozvao obe strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz Minska, postignut u februaru 2015. godine, preneo je AFP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao je na nastavak napora za primenu sporazuma iz Minska u okviru takozvane Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka.

Konsultacije, koje su održane na zahtev Porošenka, usledile su nakon prošlonedeljnih optužbi Moskve da su snage Kijeva pokušale oružane upade na Krim, što Ukrajina poriče.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.