Oktoberfest u senci terorizma

Izvor: Deutsche Welle, 20.Sep.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktoberfest u senci terorizma

Mnogo policajaca, visoke ograde i stroge kontrole – ovogodišnji Oktoberfest je započeo drugačije nego prošlih godina. Ipak, posetiocima to očigledno ne smeta, a raspoloženje im ne kvari ni dosadna kiša.

Ni ove prve subote Oktoberfesta nije moglo baš lako da se izađe iz stanice podzemne železnice „Terezina livada“ (Theresienwiese) u centru Minhena. To je donekle i razumljivo. Ali ovoga puta uzrok gužve nisu ogromne mase ljudi koji hrle na zabavu za narod, već činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da se na Terezinu livadu, mesto gde se održava Oktoberfest, više ne može ući sa svih strana kao ranijih godina.

Dugi redovi

Novim konceptom obezbeđenja predviđeno je da se kompletan prostor ogradi, a posetioci puštaju samo na određenim mestima. Ovo je prvi Oktoberfest nakon terorističkih napada u Briselu, Parizu, Nici i Vircburgu. Prva minhenska zabava za narod koja svake godine privuče više od šest miliona gostiju iz celog sveta, nakon što je islamistički terorizam stigao i u Nemačku. Zato su i uvedene do sada neviđene mere obezbeđenja.

Dugi redovi za kontrole

To su na svojoj koži osetili i posetioci Zigfrid Nirnberg i Sara Šmit, koji stoje u dugom redu za garderobu. Onaj ko nosi neku malo veću torbu, taj ne sme na Terezinu livadu. „To nervira i komplikovano je“, kaže Zigfrid. „Ali i razumljivo posle svih tih napada“, dodaje Sara.

Sećanje na 1980.

Oktoberfest je već jednom bio cilj terorističkog napada. Gotovo svaki stanovnik bavarske metropole koji ima više od 50 godina, seća se 26. septembra 1980. Tada je desni ekstremista Gundolf Keler postavio bombu od koje je poginulo 13 posetilaca. I današnje posetiteljke Inge, Karin i Karolin dobro se sećaju tog napada. „Bio je to pravi šok za čitav grad, ali uprkos tome, mi smo samo par dana nakon toga ponovo bile na Oktoberfestu“, seća se Karin.

Tri prijateljice su se i za ovaj Oktoberfest obukle po svim pravilima: dirndl, prikladne frizure. Puše zadnje cigarete pre ulaska na Oktoberfest gde je pušenje u međuvremenu strogo zabranjeno. Damama iz Minhena koje već 40 godina dolaze na Terezinu livadu, to ne smeta. Oktoberfest je, kažu, „uvek nekako išao dalje“. I nakon 1980, i nekoliko dana nakon napada na Njujork 2001. godine, i 2009. nakon što je Al Kaida u jednoj video-poruci direktno zapretila napadima u Nemačkoj. Tada su vlasti uvele ograničenja kretanja u nekoliko zona oko Oktoberfesta.

Inge, Karin i Karolin – već 40 godina na Oktoberfestu

Policija i kamere

To da je policija prisutna, nije nikakva novost. Ali novo je to da je ima više nego inače – čak 600 policajaca. Osim toga, tu je i 29 kamera. „Upada u oči koliko je ovde mnogo policajaca“, kaže Deniz Hefner koja je sa svojim suprugom Majkom doputovala iz SAD. Ipak, gošći iz Vajominga policija ne smeta. Njen suprug Majk dodaje: „Ne smemo da dozvolimo teroristima da promene naš način života“. To ponavljaju i vlasnici pivskih šatora. „Mi shvatamo svačiju odluku da iz straha ne dođe na Oktoberfest, ali istovremeno ne smemo da dozvolimo da nam uskrate veselje“, kaže Zigfrid Able, šef šatora „Marštal“.

Ispred šatora, na svom štandu, Trudl Bek i Tereza Helgert prodaju perece. One baš i ne vide smisao u strogim kontrolama na ulazu. „Ako neko hođe da izvrši napad, kontrole ga neće sprečiti“, smatra Trudl Bek. Uprkos tome, i ona i njene kolegice deluju opušteno. Nasmejane kažu da ih nije strah jer „ionako ne mogu ništa da promene“. Međutim, ta opuštenost ne deluje na svakoga.

Prodavačice pereca Tereza i Trudl

To je bilo vidljivo u suboru (17.9.) u podne, kada je zvanično, uz petarde, započeo Oktoberfest. Mnogi posetioci na drvenim klupama nervozno se osvrću. „To su samo petarde“, umiruje ih prodavačica Helgert. I bez obzira na sve – Oktoberfest je počeo. Prve krigle od litar stižu na stolove. Svima u ušima odzvanja poruka gradonačelnika Minhena koji je otvorio slavlje: „Želim vam svima miran Oktoberfest“. Ta tradicionalna izreka, ove godine ima mnogo jače značenje nego inače.

Na Oktoberfestu ima 14 velikih šatora. Najstariji je Šotenhamel. Istoimena pivarska porodica još je 1867. na Oktoberfestu imala mini-šator za 50 gostiju. Danas je kapacitet šatora (plus bašte uz šator) oko 10 000 ljudi. Upravo u Šotenhamelu svake godine minhenski gradonačelnik otvori feštu čuvenom rečenicom: O´zapft is!

Ovde na stolovima ne plešu samo Bavarci, već i međunarodni gosti koji uživaju u pivu minhenske pivare Hofbrojhaus. Ako se nađete u šatoru pogledajte obavezno prema tavanici – tamo visi čuveni anđeo Alojzius. On, kako kaže jedna priča, sedi na nebu i ljuti se – jer nije dobio pivo.

Hakerov šator je kapaciteta 9.300 gostiju, uglavnom su tu mladi i gosti iz inostranstva. Ove je godine obnovljen. Poboljšana je ventilacija, ugrađeni novi šankovi. Atrakcija je tavanica s čuvenim „Nebom Bavaraca“. Jedan deo krova se može i otvoriti.

Ples, jodlanje…ovaj je šator nadaleko poznat po opuštenoj atmosferi, pogotovo prve nedelje Oktoberfesta. Tu se okupe hiljade homoseksualaca i lezbejki („Gay Sunday“). Šator je nazvan po Rozi, kćerki bivšeg vlasnika pivare Pšor.

Na Oktoberfestu se toči isključivo pivo šest minhenskih pivara. U ovom šatoru je to Paulaner. U šatoru ima mesta za oko 10.000 gostiju. Publika je mešovita, ima i puno poznatih osoba, ovamo navrate i fudbaleri Bajerna.

U Augustineru se toči pivo najstarije minhenske pivare. Iz to drvenih buradi. Tradicija se očito isplati, mnogi upravo ovo pivo smatraju najboljim na Oktoberfestu.

Svake godine se u ovom šatoru održava tradicionalno takmičenje sportskih strelaca. Posebno vam preporučujemo pečeno prase u sosu od piva. U ovom šatoru se sastaju članovi nemačkih plemićkih porodica…

Ovaj šator izgleda kao ogromna alpska kuća. Pleh muzika, pivo, takmičenja u gađanju samostrelom... Atmosfera, kao na kakvom bavarskom seoskom vašaru. Publika je mešovita.

Ovo je novajlija među šatorima na Oktoberfestu. Marštal je 2014. „nasledio“ čuveni Hipodrom. Sve se vrti oko konja, pozornica podseća na vrtešku. I još jedan zaštitni znak: u ovom šatoru po prvi put na Oktoberfestu se nude i veganska jela.

Ovde je u centru pažnje lav! Unutra je užasno glasno, ali i napolju – pogotovo kad rikne ogromni lav iznad ulaza u šator. Ima mesta za 8.500 gostiju. Pije se naravno Lovenbroj. A uz njega najbolje idu svinjska kolenica, patka i pečeno prase…

Specijalitet je - vo na ražnju! I to već 130 godina. Od vola teškog oko 270 kilograma se može poslužiti oko 500 porcija.

U ovom šatoru se jede uglavnom samo riba. Poseban specijalitet je riba na rašljama koja se roštilja u nizu dugom i do 15 metara. Ovo je jedan od manjih šatora sa samo 3.400 mesta. Najviše ga vole turisti i nešto stariji posetioci Oktoberfesta.

Vinski šator na Oktoberfestu? Da, stvarno. I to od 1984., od kada porodica Kufler ovde gostima servira probrana vina. Mesta ima za 1.920 gostiju, u bašti uz šator još 580. Većina šatora radi do 23:30, ovde se zabavlja do jedan sat iza ponoći.

Ovde se sastaje međunarodno "visoko društvo"! Zato je ovde najteže ući! Kapacitet je 3.000 mesta, a dizajn šatora podseća na alpsku kolibu, sve je nekako seoski, ima puno skrovitih, prijatnih kutaka u kojima se može uživati u hrani, piću i društvu.

Autor: Elizabet Jork fon Vartemburg

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.