Okončana opsada hotela u Somaliji, 17 poginulih

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana opsada hotela u Somaliji, 17 poginulih

Somalska vojska uspostavila je danas kontrolu nad hotelom koji su naoružani ekstremisti zauzeli posle samoubilačkog napada i držali 12 sati pod opsadom, a u ovim događajima je poginulo najmanje 17, a ranjeno više desetina ljudi.

Pucanje je prestalo i snage bezbednosti imaju pristup čitavoj zgradi, izjavio je visoki policijski oficir, kapetan Muhamed Husein. On je ranije rekao da su napadači okupirali treći i četvrti sprat hotela "Maka Al-Mukaramah" u glavnom gradu Somalije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Mogadišu. "Operacija je okončana i mi imamo potpunu kontrolu nad hotelom", kazao je Husein.

On je dodao da su snage bezbednosti danas u hotelu pronašle još četiri tela nakon devet poginulih u petak, a lekar iz bolnice "Madina" Dunija Muhamed je izjavio da su četiri osobe podlegle povredma u bolnici, prenosi AP.

Predstavnik Hitne pomoći u Mogadišu Husein Ali je rekao da je 28 ljudi ranjeno. Za sada nije poznato koliko među poginulima ima napadača koji su svi pobijeni, kako tvrdi Husein.

U napadu je ubijen i ambasador Somalije u Švajcarskoj, saopštio je predsednik Somalije Hasan Šejk Mohamud.

Islamska ekstremistička organizacija Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom i izvela je mnoge napade u Somaliji, preuzela je odgovornost i za napad na hotel koji je popularan među zvaničnicima somalske vlade i strancima.

Napad je počeo u petak oko 16 časova kada je bombaš samoubica na ulazu u hotel aktivirao eksploziv kojim je bio napunjen njegov automobil. Posle toga su napadači brzo upali u hotel.

Nekoliko sati kasnije, ekstremisti su i dalje bili zabarakidirani po mračnim hotelskim hodnicima i sobama. Mogla se čuti sporadična pucnjava, ali je izgledalo da su snage bezbednosti čekale zoru da bi ponovo pokušale da isteraju ekstremiste.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.