Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončan višedecenijski rat u Sudanu

Najrobi -- Danas je u Najrobiju potpisan mirovni sporazum kojim okončava građanski rat u Sudanu, dug dvadesetjednu godinu.

Mirovni sporazum su potpisali sudanski potpredsednik Ali Osman Taha i Džon Garang, šef Oslobodilačkog pokreta sudanskog naroda, pobunjeničke grupe sa juga Sudana. Ceremonija potpisivanja počela je intoniranjem himne u prisustvu predsednika Omara Hasana el-Bešira, šefova vlada i ministara afričkih država i predstavnika medjunarodne zajednice, među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima je bio i američki državni sekretar Kolin Pauel.

Prema mirovnom sporazumu, šef pobunjeničkog pokreta biće potpredsednik države. Sporazum koji je danas potpisan ne uključuje, međutim, rešenje sukoba u čitavom Sudanu, gde je u februaru 2003. izbio krvavi oružani sukob u oblasti Darfur, u kome je poginulo najmanje 70.000 ljudi, dok ih je 1.600.000 raseljeno.

Sukobi na jugu Sudana, gde su većinsko stanovništvo animisti i hrišćani, počeli su 1983. godine, kada su sudanske vlasti pokušale da uvedu šerijatsko pravo u celoj zemlji. Pitanje nafte kojom je bogato to područje, kao i pitanje etničke pripadnosti i upravljanja dodatno su zakomplikovali sukob. Tokom sukoba na jugu Sudana život je izgubilo oko dva miliona osoba, uglavnom od gladi i bolesti, dok je oko četiri miliona stanovnika raseljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.