Oko 70 odsto studenata bi se vratilo u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 70 odsto studenata bi se vratilo u Srbiju

Oko 70 odsto srpskih studenata koji studiraju u inostranstvu želi da se vrati u zemlju po završetku školovanja, izjavio je danas predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) Aleksandar Ljubomirović nakon sastanka sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem.

On je rekao da je to pokazala anketa te organizacije u kojoj je učestvovalo više od 1.000 članova i da je više od 70 odsto njih reklo da bi se posle studija vratilo u Srbiju, ali da se plaše loše materijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacije i brinu kako će se snaći zbog nedostatka kontakata i iskustva.

Oko 30 odsto studenata ne želi da se vrati, a kao razlog su naveli nestabilnu ekonomsku situaciju, rekao je Ljubomirović.

Ljubomirović je rekao da ta OSI ima 10.000 članova a da se procenjuje da se na stranim univerzitetima školuje više od 30.000 studenata iz Srbije.

Ljubomirović je zahvalio je ministru na ukazanoj šansi da iznesu svoje mišljenje i na pozivu da uzmu učešće u radu Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija.

"Tu smo da pomognemo i predložimo ideje", rekao je Ljubomirović.

Ministar Đorđević izjavio je da očekuje da bi predlog Strategije o migracijama mogao da bude upućen Vladi Srbije u januaru naredne godine i da bi, ako ona bude prihvaćena, do avgusta trebalo da bude izrađen i akcioni plan.

On je nakon sastanka sa članovima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) rekao da je Koordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija formiran u januaru ove godine i da očekuje da bi posle godinu dana rada, odnosno u januaru 2020. Vladi Srbije mogao da predloži Strategiju.

Ministar je naveo da koordinaciono telo čine najstručniji ljudi koji se bave ovom tematikom i da je ideja da se daju predlozi, kao i da se razmotri kako su se tim problemom pozabavile razvijene zemlje i koji bi od modela mogao da se primeni kod nas.

On je rekao da je ideja današnjeg sastanka sa studentima koji se školuju u inostranstvu, između ostalog, da se predstavnici njihove organizacije uključe u rad Koordinacionog tima i da kažu kako oni vide ekonomske migracije.

Takođe kaže, voleo bi da čuje i mišljenja i razloge onih koji žele da se vrate u Srbiju, ali i onih koji to ne nameravaju.

Đorđević kaže da problem sa odlivom stanovništva imaju i ekonomski razvijenije zemlje od Srbije.

On je kao dobar primer naveo Finsku gde je za one koji završe studije obezbeđen posao u domaćim kompanijama i da su im date visoke plate.

"Pokazalo se da su u 100 odsto slučajeva ostajali u tim firmama, gde su im poslodavci i dalje nastavili da daju takvu platu. To je doprinelo većem profitu i zapošljavanju novih mlađih kadrova", rekao je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.