Izvor: RTS, 20.Jun.2022, 20:03

Oko 70.000 radnika na protestu u Briselu, zahtevaju od vlade da smanji troškove života

Više desetina hiljada belgijskih radnika marširalo je kroz Brisel zahtevajući od Vlade da reši problem naglo rastućih troškova života. Demonstranti su nosili zastave i transparente "Više poštovanja, veće plate" i "Ukinuti akcize".
Neki od demonstranata u Briselu zahtevali su od Vlade da učini više kako bi smanjila troškove života, dok su drugi tražili i da poslodavci poboljšaju plate i uslove rada.

Sindikati kažu da je u protestu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učestvovalo oko 80.000 građana, dok policija navodi da ih je bilo 70.000.
Zbog "nacionalnog štrajka", briselski aerodrom je otkazao 232 leta, a u velikoj meri blokiran je i javni prevoz u Briselu.
Mnoge škole nisu otvorile vrata za učenike, a u štrajku su i gradske službe i službe obezbeđenja.
U narednim danima očekuje se da se štrajkovi radnika nastave širom zemlje, a od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja "Brisel erlajnsa", što će se dalje odraziti na probleme u avionskom saobraćaju.
U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim smanjenjem kupovne moći građana.
Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u Evropskoj uniji u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski se prilagođavaju rastućim troškovima života, kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.