Oko 100 antifašista protestovalo u Zagrebu zbog najavljenog skupa desničara

Izvor: Blic, 14.Apr.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 100 antifašista protestovalo u Zagrebu zbog najavljenog skupa desničara

ZAGREB - Pripadnici antifašističke inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" protestovali su u Zagrebu zbog najavljenog i zabranjenog ultradesničarskog skupa Hrvatske čiste stranke prava i skupa održanog u organizaciji Hrvatskog kulturnog pokreta (HKP). Protest antifašista na Trgu bana Jelačića

Oni su na Trg bana Jelačića ponovo došli, da bi, kako su rekli novinarima, sprečili eventualni međunarodni skup i šetnju gradom ekstremnih desničara u organizaciji Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiste stranke prava (HČSP) kojoj je policija ranije zabranila okupljanje.

Razvili su antifašističke transparente i poručili da se bore protiv ksenofobije i rasnih teorija, kao i protiv uređenja društva prema kriterijumu brojanja krvnih zrnaca ili seksualne orijentacije.

Skup antifašista obezbeđivale su jake policijske snage

Istovremeno kod spomenika kralju Tomislava kod zagrebačke glavne železničke stanice okupilo se, prema novinarskim procenama, oko 30 ekstremnih desničara koje je policija okružila i legitimisala. Njima nije dozovljeno da odu do Trga bana Jelačića na kojem su se okupili antifašisti.

Nekoliko osoba koje su se deklarisale kao ekstremni desničari uspelo je da se probije do glavnog zagrebačkog trga i razvije transparent "Domoljubi nisu fašisti, jasno", uz zastavu Hrvatske.

Jake policijske snage zbog bezbednosti postavile su kordon između učesnika dva skupa koji su završeni bez incidenata.

Slogani iz Španskog građanskog rata na transparentima u Zagrebu

Oko 200 pripadnika antifašističke inicijative protestovalo je i sinoć zbog skupa ekstremno desnog Hrvatskog uljudbenog pokreta koji je okupio svega dvadesetak desničara.

Hrvatska policija saopštila je sinoć da je privela ukupno šest osoba, među kojima i nekoliko pripadnika antifašističke inicijative, kao i da je podnela prijavu protiv jednog desničara zbog fašističkog pozdrava dizanjem desne ruke.

Hrvatski uljudbeni pokret najavio je skup pošto je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP) zabranio održavanje međunarodne konferencije ekstremnih evropskih desničarskih stranaka, kao i za danas najavljen mimohod za hrvatske gerenerale Antu Gotovinu i Mladena Markača povodom godišnjice izricanja prvostepene presude Haškog tribunala kojom su osuđeni za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995. godine.

Policija je navela da je razlog za zabranu činjenica da su kao učesnici tih skupova najavljene osobe koje podstiču na nasilje.

VIDEO > Protest antifašista u Zagrebu:

Desničari: Zabrana je poraz demokratije

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednik HČSP-a Josip Miljak ponovo je kritikovao odluku vlade o zabrani okupljanja i ocenio da je reč o "porazu demokratije" za šta je optužio predsednika i premijera Hrvatske, Ivu Josipovića i Zorana Milanovića. On je zatražio njihovo izvinjenje i ostavke "zbog jednoumlja i diktature".

Gosti HČSP-a iz Mađarske, Bugarske, Belgije i Francuske osudili su zabranu skupa, te najavili da će svojim vladama i parlamentima kao i Evropskom parlamentu zbog toga prijaviti Hrvatsku.

Iz antifašističke inicijative su pohvalili zabranu skupova, ali su naglasili da je vlada trebalo da osudi i domaće, a ne samo strane fašističke organizacije.

Na međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji u organizaciji HČSP-a trebalo je da učestvuju ekstremni desničari iz nekoliko evropskih država, među kojima i predstavnici mađarskog Jobika koji ima pretenzije prema Hrvatskoj i Srbiji. Te skupove kritikovale su brojne domaće organizacije, kao i predsednik Ivo Josipović, a vlada je nakon toga donela odluku o zabrani okupljanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.