Izvor: Politika, 06.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ohrabrenje iz Rima

Vojislav Koštunica zadovoljan stavom italijanskih zvaničnika da Evropska unija nastavi pregovore sa Srbijom Prema izveštajima agencija
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica juče se u okviru zvanične posete Italiji sastao sa najvišim državnim zvaničnicima zemlje: premijerom Romanom Prodijem, vicepremijerom i šefom italijanske diplomatije Masimom D`Alemom i ministrom unutrašnjih poslova Đulijanom Amatom, dok su u čast srpskog premijera predstavnici Spoljnopolitičkog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gornjeg i Donjeg doma Parlamenta Umberto Ranijeri i Lamberto Dini priredili svečani ručak.

Koštuničina poseta Italiji počela je susretom sa šefom italijanske diplomatije Masimom D'Alemom, a glavne teme razgovora bile su evro-atlantske i evropske integracije Srbije i pitanje Kosova i Metohije.

Poseta srpskog premijera Italiji protekla je uz budno oko predstavnika "sedme sile", koji su poklonili značajnu pažnju susretu predsednika Vlade Srbije sa najvišim italijanskim zvaničnicima. U razgovoru sa novinarima, neposredno posle sastanka sa ministrima Masimom D'Alemom i Đulijanom Amatom, Vojislav Koštunica je istakao da je ohrabren zalaganjem zvaničnog Rima da Evropska unija nastavi pregovore sa Srbijom radi zaključenja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Utisak je da je jasniji konsenzus da treba naći put da se ti pregovori nastave", kazao je Koštunica. On je naglasio da mu je šef italijanske diplomatije pružio uveravanja da će Italija učiniti sve da se pregovori Brisela i Beograda nastave – pre svega zbog značaja koji Srbija, po oceni Italije, ima u regionu.

Stav predsednika srpske vlade da i u slučaju Srbije treba primeniti hrvatski model, odnosno nastaviti pregovore, a sporazum potpisati kad budu ispunjeni uslovi prema Hagu, naišao je na razumevanje domaćina. Zbog toga su se, kao neminovne teme razgovora, nametnula pitanja viznih olakšica, ali i nove kreditne linije za mala i srednja preduzeća.

Kad je o Kosmetu reč, Koštunica nije krio da je bilo izvesnih "tačaka neslaganja" u razgovoru sa D'Alemom i Amatom, budući da je Amato član Međunarodne komisije za Balkan i visoki italijanski funkcioner koji je pre sedam godina snažno podržao intervenciju NATO-a protiv SR Jugoslavije.

Srpski premijer je, međutim, kao mnogo značajniji, preneo novinarima stav svojih sagovornika da se do rešenja za srpsku pokrajinu može doći jedino kompromisom – ne samo zato što je to saglasno principima Kontakt grupe, već i zato što je Srbija zemlja koja ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Sve izvan kompromisa za takvu zemlju nije prihvatljivo, naglasili su D'Alema i Amato u razgovoru sa predsednikom srpske vlade.

Prema Koštuničinim rečima, u razgovoru je pomenuta i Kontakt grupa i, u tom kontekstu, politika Rusije. Kako je naglasio predsednik srpske vlade, Srbija ceni principijelno zalaganje Rusije, posebno njenog predsednika Vladimira Putina da do kompromisa za Kosovo i Metohiju treba doći poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta postojećih država. "Ako se tim putem ide, onda je rešenje veoma jednostavno – takoreći, na dlanu", rekao je Koštunica.

Rim je, inače, poslednja evropska prestonica u kojoj Koštunica razgovara u okviru diplomatske ofanzive Srbije koja obuhvata sve članice Kontakt grupe.

U delegaciji Vlade Srbije koja je u poseti italijanskoj prestonici bila je i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić.

-------------------------------------------------------------------------

INTERVJU KOŠTUNICE LISTU "KORIJERE DELA SERA"

Nastavak pregovora sa EU

Vodeći italijanski list "Korijere dela sera", gotovo na celoj strani, objavljuje intervju sa srpskim premijerom, u kojem Vojislav Koštunica iznosi jasan stav da nezavisnost Kosova i Metohije ne bi bila mudro rešenje za probleme južne srpske pokrajine jer bi moglo da izazove novu eksploziju nasilja na Balkanu. "Uveren sam da postoji velika opasnost... Ako se Kosovu i Metohiji da nezavisnost iz straha od nacionalnih reakcija, moglo bi se dogoditi upravo suprotno – da nasilje bude ohrabreno i na drugim mestima", kazao je Koštunica. "Svi bi trebalo da znaju da na Balkanu ima mnoštvo manjina", upozorio je srpski premijer i dodao da će tražiti pomoć Italije u sprečavanju rasparčavanja Srbije.

Budući da je srpski premijer u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi naše zemlje, posetio je i najviše svetske zvaničnike Berlina, Pariza, Londona i Moskve, a najavljuje se i mogući odlazak u Vašington, Koštunica je istakao da posle ovih razgovora ima utisak da svet počinje polako da shvata složenost problema Kosova i Metohije. "U razgovorima tokom svih tih poseta naišao sam na razumevanje, a to je dokaz da za Kosovo i Metohiju treba naći kompromis", rekao je srpski premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara lista "Korijere dela sera" koje se odnosilo na dovršenje saradnje Srbije s Haškim tribunalom, Koštunica je kazao da bi Evropska unija, koja je zbog Haga privremeno "stavila na led" pregovore sa Srbijom radi zaključenja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, trebalo da primeni prema Srbiji metod koji je već primenila u slučaju Hrvatske. "To znači da treba nastaviti pregovore, s tim da taj dokument bude potpisan tek po hapšenju i izručenju Ratka Mladića", naglasio je Koštunica.

Odgovarajući na primedbu rimskog dnevnika da mnogi sumnjaju u iskrenu želju Vlade Srbije da uhapsi Mladića, Koštunica je rekao: "Da znamo gde se Mladić skriva, odmah bismo ga predali Haškom tribunalu".

Ocenjujući da su sumnje u iskrenost srpske vlade neosnovane, premijer Srbije je tome u prilog naveo dogovor s Briselom o saradnji službi bezbednosti kada je reč o radu na tom slučaju kao i na razmeni informacija.
(Tanjug)

Z. K.

[objavljeno: 06.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.