Izvor: Politika, 22.Jan.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva neonacista

Pristalice Pegide marširale uz pokliče „Nećemo multikulti po naređenju vlasti!” i uz zahteve za reviziju istorijske krivice Nemačke

Lajpcig je u sredu bio poprište novih sukoba nemačkih pristalica i protivnika tolerancije prema strancima. Bilo ih je ukupno 37.000 – što predstavlja novi nemački rekord.

Petnaest hiljada aktivista i simpatizera Legide – lajpciški ogranak Pegide, pokreta Patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada – izašlo je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << demonstracije koje su bile zamena za marš protiv stranaca u Drezdenu, zakazan za ponedeljak, a potom zabranjen od tamošnjih gradskih vlasti. Uzvikivali su parole „Nećemo multikulti po naređenju vlasti!”, „Hoćemo istoriju bez preterivanja nemačke krivice za ratove i bez nametanja kolektivnog kompleksa!” i „Za otadžbinu i vodeću ulogu nemačke kulture”!

Pristalice tolerancije prema strancima bile su još brojnije. Devetnaest povorki različitih organizatora, ukupno 22.000 učesnika, stale su na put demonstrantima Legide i Pegide. Nisu birali sredstva da osujete marš, koji je prema planovima organizatora trebalo da okupi 40.000 učesnika.

Zapalili su električne instalacije duž železničkih pruga od Drezdena, Majsena i Hemnica ka Lajpcigu. Vozovi nisu saobraćali do kasno u noć.

Podmetnut je požar u gradskom tunelu i onemogućen marš Pegide prema Operi gde je bio zakazan centralni miting. Kordoni protivdemonstranata, među njima aktivisti vični uličnim sukobima, dočekali su pristalice Pegide petardama i suzavcem, sprečili većinu da se pridruži grupi od 15.000 koja je uz pomoć nacističkih skinheda obučenih u crne uniforme uspela da se probije do Opere.

Policija je potvrdila da je bilo „ozbiljnijih” sukobljavanja, ali da je situacija bila pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost.

Razlog za zabrinutost, ipak, postoji. Mediji ističu da je Pegida u Lajpcigu pokazala pravo lice, a nedeljnik „Špigl” u elektronskom izdanju postavlja pitanje da li se nacionalističko-šovinistički pokret Pegida oteo kontroli političkih mentora u senci – ultradesničarskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) koja je tek pre nedelju dana ozvaničila političku saradnju sa Pegidom. „Špigl” tvrdi da je jedan od koordinatora marša u Lajpcigu advokat Arnt Honšteter, pravni savetnik neonacističke partije NDP. To potvrđuje i izveštaj konzervativnog dnevnika „Velt”, u kome je advokat opisan kao agitator lajpciške Pegide.

Mediji takođe ističu da se drezdenska Pegida ogradila od Legide. Dok Pegida u Drezdenu istupa s merom – čak je i donedavni šef i osnivač Luc Bahman pozvao muslimane da se pridruže Pegidi i tako pokažu stepen integracije – Legida ide iz krajnosti u krajnost, navode nemački mediji.

Međutim, upravo u sredu otkriveno je pravo lice Luca Bahmana: njegov profil na „Fejsbuku” krasila je foto-montaža njegovog lika – sa šiškom preko leve slepoočnice i kupiranim brčićima – po ugledu na Adolfa Hitlera. U porukama je opisao strance kao goniče stoke.

Bahman je podneo ostavku, ali je opstala povezanost tog pokreta i AfD kao političkog krila organizacije.

Uz parole „Nemačka Nemcima!” i „Marka umesto evra!”, AfD se zalaže za reviziju ratne istorije Nemačke i za „pravičnu raspodelu krivice među učesnicama svetskih ratova”.

Luc Bahman podneo ostavku zbog foto-montaže svog lika koju je objavio na svom profilu na „Fejsbuku”

Kako bi to trebalo da izgleda, proizlazi iz jučerašnje reakcije Komiteta za komemoraciju žrtava u bivšem koncentracionom logoru Buhenvaldu, gde je delegaciji AfD zabranjeno da položi venac na kome je trebalo da stoji: „Pomen žrtvama logora pod nacističkom upravom i nemačkim vojnicima koje su saveznici posle kapitulacije Nemačke ovde zatvarali.”

U Berlinu je predsednik Joahim Gauk pozvao u dvorac Belvi 50 javnih ličnosti da bi se diskutovalo o rastu šovinizma u zemlji.

„Pegida, gospodine predsedniče, naziva muslimane ’ezelfikerima’ (sodomisti koji opšte sa magarcima)”, referisao je stručnjak za pitanja ekstremne desnice Olaf Sundermajer, ističući da je to nova pojava. Ispustio je iz vida da su nemačkim i austrougarskim vojnicima pred napad na Srbiju 1914. i 1915. sugerisali da su Srbi – sodomisti koji opšte sa kozama.

U vladi Angele Merkel istovremeno je raspravljano o najnovijem migracionom izveštaju koji je pokazao da je među 1,2 miliona migranata koji su prošle godine došli u Nemačku samo mali broj stigao iz Turske ili iz Srbije. Čak 79 odsto novih migranata došlo je iz EU – iz Poljske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke i Španije.

Ukazano je da i preko pola miliona Nemaca živi izvan granica. Najviše nemačkih „gastarbajtera” ima u Švajcarskoj, 290.000. U Austriji su Nemci najbrojnija grupa sa stranim pasošem – oko 160.000.

Hamburški nedeljnik „Cajt” izvestio je o širenju Pegide preko granica Nemačke: u Danskoj i u Norveškoj su održane prve demonstracije protiv stranaca, po ugledu na Pegidu. U Austriji je zakazan marš protiv stranaca za 2. februar.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 23.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.