Održana komemoracija kniževnici Isidori Bjelici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2020, 08:26

Održana komemoracija kniževnici Isidori Bjelici

Komemoracija književnici Isidori Bjelici, koja je preminula 5. avgusta, održana je danas u Maloj sali Sava centra. Komemoraciju su prisustvovali njena majka i otac Dimitrije Bjelica i Nevanka Đurović, suprug Nebojša Pajkić, deca Lav i Vila Evanđelna, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci njenog dela.

Komemoraciju je vodila Ksenija Vučić, koja je pozvala na minut ćutanja i rekla da bi htela da se sakrije negde između Isidorinih šešira, postavljenih pored njene fotografije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je nema ovde ovim povodom, ali da to ne ume.

Doktorka Dragana Papić Grujić, dugogodišnja prijateljica, kazala je da je Isidora bila najveći intelektualac.

"Najviše smo od nje učili o ljubavi, zalagala se da se ljubav kao predmet uvede u škole. Bila je borac. Među našim zadnjim prepiskama napisala mi je da smrt ne postoji, da je to premeštaj. Bila je vanvremenska, vanserijska, bila je apsolutno svoja, ali u isto vreme naša", rekla je Papić Grujić.

Doktorka Dušica Matović, takođe jedna od Isidorinih prijateljica, rekla da je književnica bila “vihor iznad sarajevske malograđanske javnosti”.

“Nepodnošljiva lakoća postojanja je tvoja karakteristika. Govorila si : "Ovaj moj obod šešira me štiti od radoznalih ljudi'", kazala je Matović.

Književnica će biti ispraćena za kremaciju u 16 časova, a počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Bjelica je objavila više od 60 knjiga, 50 pod svojim imenom, a 15 pod pseudonimom.

Dobitnik je dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahrana Isidore Bjelice u Aleji zaslužnih građana

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2020

Srpska književnica Isidora Bjelica biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

"ZAMISLITE SUTRA BEZ TE OSOBE I SHVATIĆETE KOLIKO JE VOLITE" Dugo će se pamtiti ove JAKE Isidorine reči

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020

Poučne stvari je govorila...Poznata srpska književnica Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta u 52. godini, nakon duge i teške borbe sa opakom bolešću...Isidora je često bila omiljena gošća u svim zabavnim emisijama, a o jednom gostovanju u emisiji "Magazin In" dugo se pričalo...Danas će se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Ivan Ivanović: Ovo sa Alejom zaslužnih građana postaje crna komedija

Izvor: Luftika.rs, 08.Avg.2020

Spisateljica Isidora Bjelica koja je preminula u sredu, danas je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.. Odluku da Isidora bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Tviteru je prokomentarisao voditelj Ivan Ivanović i tako napravio pravu pometnju na društvenoj mreži.. Naime,...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.