Održan samit OIC povodom dešavanja u Gazi, doneta deklaracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2018, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan samit OIC povodom dešavanja u Gazi, doneta deklaracija

Organizacija za islamsku saradnju  održala je u Istambulu vanredni samit i usvojila zajedničku deklaraciju zemalja članica povodom najnovijih dešavanja u pojasu Gaze gde su izraelske snage tokom protesta početkom nedelje u tom području ubile desetine Palestinaca.

Ovaj samit održan je na predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji trenutno predsedava rotirajućim mandatom u OIC-u.

Kako AP prenosi, Erdogan je govoreći na zatvaranju samita poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da međunarodna zajednica "mora da prestane da svedoči masakru čistača" dok mlade Palestince ubijaju "izraelski teroristi", predstavljajući se kao međunarodne mirovne snage.

U usvojenoj deklaraciji, OIC je saopštila da je Izrael počinio "divljačke zločine" uz podršku administracije američkog predsednika Donalda Trampa, ohrabren odlukom SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Palestinski premijer Rami Hamdalah kritikovao je SAD da su postale "deo problema a ne rešenja" i zato su sebe izuzele kao posrednika u mirovnom procesu narušavajući "istorijska, pravna, prirodna i nacionalna prava" Palestinaca sa premeštanjem svoje ambasade iz Tel Aviva u Izrael u ponedeljak.

Ova organizacija je zapretila i drugim državama koje razmatraju da naprave takav korak sa "političkim, ekonomskim i drugim merama".

Među tim zemljama je Gvatemala koja je, nakon što su SAD to učinile, takođe premestila svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim.

Iranski predsednik Hasan Rohani je u svom obraćanju SAD označio kao "opasnu pretnju" po globalni mir i bezbednost i pozvao muslimanske nacije da razmotre "reviziju" političkih i ekonomskih veza sa SAD i pozvao međunarodnu zajednicu da sa Izraelom prekine odnose i da je bojkotuje na polju trgovine.

Prethodno je na samitu turski predsednik izraelske akcije u pojasu Gaze poistovetio sa Holokaustom, navodeći da "deca onih koji su bili podvrgnuti svim vrstama mučenja u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata, sada napadaju Palestince metodama od kojih bi se i nacisti stideli".

Na samitu je takođe apelovano da se omogući međunarodna zaštita palestinskog naroda, uključujući i slanje mirovnih snaga, a u deklaraciji se poziva međunarodna zajednica, prvenstveno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, da deluje u okviru svojih nadležnosti radi zaštite međunarodnog prava.

U deklaraciji se takođe traži međunarodna nezavisna istraga zločina i masakra koji su izraelske snage počinile u pojasu Gaze kako bi odgovorni bili kažnjeni.

Ovaj samit organizovan je povodom izraelskih napada na Palestince tokom protesta koje su Palestinci organizovali na 70-godišnjicu od "Nakube" - katastrofe kada su stotine hiljada njih proterane ili izbegle iz svojih domova.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedeljak kod granične ograde Izraela u pojasu Gaze kako bi protestovali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izraelske snage bezbednosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale da spreče proteste koji su nastavljeni i u utorak pri čemu su poginule desetine Palestinaca, a ranjeno ih je najmanje 3.000.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.