Odmetnuta deca gvozdenih   vladara

Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmetnuta deca gvozdenih vladara

Najpoznatiji svetski diktatori u stanju su da decenijama drže pod kontrolom ceo jedan narod, ali često imaju problema da obuzdaju sopstvenu decu. Iako pokušavaju da od njih naprave naslednike, sinovi libijskog predsednika Moamera Gadafija ili severnokorejskog vođe Kim Džon Ila ne samo da kritikuju svoje očeve već se događalo da pobegnu iz zemlje upravo zbog njih.

Deca lidera koje mediji na Zapadu često opisuju kao beskompromisne diktatore, u većini slučajeva u potpunosti odudaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od imidža svojih očeva.

Gadafi, koji je na vlasti u Libiji još od 1969, ujedno je i vladar sa najdužim stažom u arapskim državama. Ima čak osmoro dece, od čega sedam sinova, a najmanje trojica važe za mogućeg naslednika. Dvojica od njih, ipak, nisu oduvek bili u najboljim odnosima sa ocem. Drugi po starosti, Saif al Islam (1972) otišao je iz Libije nakon što je kritikovao očev način vođenja zemlje, ali se ubrzo pomirio s njim i vratio. Danas je glavni pregovarač o oslobađanju bugarskih medicinskih sestara kojima se sudi zbog toga što su navodno zarazile 200 libijske dece HIV virusom. Taj slučaj ne izlazi iz fokusa svetske javnosti, a činjenica da je Gadafi tako osetljivu spoljnopolitičku bombu poverio na „čuvanje" upravo Saifu, govori da je u njega i dalje ima poverenja.

Međutim, glavobolje mu zadaje i sin Al Sadi, koji ga je javno kritikovao 2002. godine, zbog čega se smatra da su njegove šanse da nasledi oca na čelu Libije - nikakve.

„Umesto da vičeš i kritikuješ američku mirovnu inicijativu, trebalo bi da uvedeš demokratiju u našu zemlju, a onda ne bi imao razloga da plašiš svoj narod sa Amerikancima. Arapske države bi trebalo ili da se promene ili će im promena biti nametnuta spolja. Veliki broj arapskih država primenjuje politiku nasleđivanja, ali ima na stotine Libijaca koji su bolji od mene", rekao je tada Al Sadi.

Ipak, to ga nije sprečilo da zaradi milijarde dolara na trgovini naftom i poslovima u filmskoj industriji. Nalazi se i na čelu libijske fudbalske federacije.

Treći sin koji je morao da beži u Egipat je Mutsim Bila Gadafi, koji je čak podržao pobunu protiv svog oca, ali i on se pokajao. Danas je savetnik za nacionalnu bezbednost i komandir vojne jedinice.

Sin Hanibal je pokvario očev imidž kada je pre dve godine prebio svoju trudnu devojku Alin Skaf u pariskom u Parizu. U prestonici Francuske ostao je upamćen i po policijskoj poteri kao iz holivudskih filmova, pošto je napravio više saobraćajnih prekršaja.

Pukovnik Gadafi ima i poslušnu decu. Najstariji, Muhamed, čelnik Olimpijskog komiteta, nije pravio probleme, ali ima male šanse da nasledi oca jer mu majka nije omiljena Gadafijeva supruga.

I severnokorejski diktator Kim Džong Il imaće problema da nađe naslednika među svojom decom, a priča se da je nedavno pretrpeo srčani udar i da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo. Ima tri sina. Najstariji, Kim Džong Nam (1972) imao je najviše izgleda da nasledi oca, sve dok nije uhapšen na aerodromu u Tokiju sa lažnim pasošem Dominikanske Republike. Na ispitivanju je tvrdio da je želeo da poseti Diznilend u gradu Urajasu, a spekuliše se da je hteo da prebegne. Deportovan je u Kinu posle nekoliko dana na insistiranje vlade u Tokiju, a njegov otac je zbog bruke otkazao već planiranu posetu Pekingu. Nam je pohađao elitnu školu u Pjongjangu u koju su išla samo deca lidera Korejske radničke partije, a kasnije je studirao kompjuterske nauke u Švajcarskoj.

Japanski mediji su objavili da je Kim Jong Nam većinu vremena provodio u društvu prostitutki u Tokiju.

Najveće šanse da nasledi oca ima Kim Džong Čul (1981). Pohađao je elitne škole u Pjongjangu. Studirao je na Međunarodnoj školi u Bernu pod pseudonimom sredinom 90-ih godina. Njegov stariji brat, prema izveštajima medija iz Južne Koreje, ima podršku armije. U slučaju smrti Kim Džong Ila, ukoliko ne izabere naslednika, moglo bi da dođe do krvavog obračuna za vlast.

Od šest sinova, nijedan nije viđen za lidera Kube

Naslednik kubanskog lidera Fidela Kastra je ipak najveća nepoznanica. Fidel je pre pre odlaska na operaciju pre godinu dana privremeno vlast preneo na rođenog brata Raula. Kastro ima šest sinova sa dve žene. Njegova prva žena bila je Mirta Diaz Balart, sa kojom je dobio sina Fidela Kastra Diaz Balarta. On je odrastao na Kubi, a kratko je bio na čelu Komisije za atomsku energiju pre nego što ga je otac smenio. Sa drugom ženom Delijom Soto del Vale, Fidel Kastro ima pet sinova - Aleksisa, Aleksandra, Alehandra, Antonija i Angela. Osim što se ne zna ko će Kastra naslediti na čelu Kube, ne zna se ni kome će pripasti pozamašno bogatstvo. Magazin „Forbs" je 1996. procenio Kastrovu imovinu na 900 miliona dolara. Kastro je to demantovao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.