Brod više ne spasava migrante; Biće više mrtvih na moru

Izvor: B92, 07.Dec.2018, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brod više ne spasava migrante; "Biće više mrtvih na moru"

Nevladine organizacije Lekari bez granica (MSF) i SOS Mediterane objavile su da će prekinuti s operacijama spasavanja njihovog humanitarnog broda Akvarijus.

Akvarijus je postao simbol političke krize oko pristupa migranata i koji je pre dva meseca ostao bez zastave pod kojom plovi.

Direktor organizacije SOS Mediterane Frederik Penar rekao je da je odluka bila jako teška i izrazio žaljenje zbog stalnih napada na brod i njegovu posadu.

Ta nevladina organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čije sedište je u Marseju već aktivno razmatra opcije za novi brod i novu zastavu pod kojom može da plovi, da bi mogli da nastave misiju spasavanja.

"Odbijamo da ostanemo skrštenih ruku na obali dok ljudi nastavljaju da umiru na moru", rekao je Penar.

U odvojenom saopštenju je direktorka Lekara bez granica rekla da je danas težak dan i da kraj operacija Akvarijusa znači više mrtvih na moru.

Akvarijus sprovodi operacije spasavanja kod Libije od 2016. godine, a od oktobra je ukotvljen u Marseju u očekivanju da dobije zastavu pod kojom bi mogao da plovi pošto mu je povukao dozvolu Gibraltar i zatim Panama. Italijanski sud je u novembru tražio da se brod zapleni zbog slučaja ilegalne obrade otpada.

Od početka operacija posada Akvarijusa spasla je više od 30.000 ljudi. Međutim brod je naišao na sve više prepreka od kada je Italija pod ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem zatvorila svoje luke za humanitarne brodove.

"Uprkos nedavnih napora nevladinih organizacija na moru više nema ni jednog broda posvećenog spasavanju u Sredozemlju" gde je život izgubilo 2.133 ljudi, navela je organizacija Lekari bez granica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.