Izvor: Blic, 23.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen povratak izbeglih

Odložen povratak izbeglih

BEČ (Beta) - Lideri Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović, Hrvatske Stjepan Mesić i BiH Borislav Paravac izrazili su juče u Salcburgu, uoči početka samita zemalja centralne Evrope, privrženost jačanju regionalne saradnje, ali nisu usvojili deklaraciju o povratku izbeglica.

'BiH, SCG i Hrvatska izražavaju privrženost nastavljanju i jačanju regionalne saradnje, a u okviru napora za prevladavanje posledica ratova na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivše SFRJ sarađivaće sa Haškim sudom, pojačati napore za utvrđivanje sudbine nestalih lica osoba, te preduzimati sve napore kako bi se pospešio dobrovoljni povratak izbeglih, prognanih i raseljenih lica, kao i njihove imovine, a u skladu s punim poštovanjem načela vladavine prava', naglašava se u zajedničkoj izjavi trojice predsednika objavljenoj posle susreta.

Paravac, Mesić i Marović su izrazili nadu da će njihove zemlje uskoro moći da predstave međunarodnoj zajednici trojnu deklaraciju o načelima povratka izbeglica, čija je izrada u toku, 'kao svoj doprinos regionalnoj saradnji i jačanju stabilnosti u jugoistočnoj Evropi'.

'Konstatovano je da će dalje jačanje odnosa biti olakšano liberalizacijom viznog režima, te u krajnoj liniji, njegovim potpunim ukidanjem', naglašava se u izjavi Marovića, Mesića i Paravca, koji je predsedavajući Predsedništva BiH.

Predsednik SCG Svetozar Marović rekao je da očekuje da će deklaracija biti potpisana pre Samita EU i zemalja jugoistočne Evrope u Solunu, u junu. On je dodao da je Mesića i Paravca obavestio da je pred Savetom ministara SCG odluka o ukidanju viza za veći broj evropskih zemalja i država iz susedstva.

'Mi ćemo imati potpunu viznu slobodu, stvarajući time uslove da se nađemo na beloj Šengenskoj listi i da građani SCG budu oslobođeni viznih poteškoća. Dobio sam uveravanje predsednika Mesića da se tako želi razmišljati i u Hrvatskoj', podvukao je Marović.

Deklaracija o trilateralnom povratku izbeglica nije potpisana jer nisu dogovoreni principi povratka stanarskog prava u Hrvatskoj, piše juče riječki 'Novi list' pozivajući se na izvore bliske hrvatskom državnom vrhu. List navodi da je hrvatska strana bila spremna da pristane na formulaciju prema kojoj bi se onim građanima koji su 'pod prisilom' ostali bez stanova, oni i 'nadoknadili', ali se ne precizira način i iznos te nadoknade.

Predstavnici bosanskih Srba, prema tvrdnjama 'Novog lista', insistirali su na 'tvrdim odredbama o neotuđivom pravu', tražeći da se vrate baš oni stanovi iz kojih su ljudi otišli, što prema hrvatskom stavu više nije moguće, dok se srpsko-crnogorska strana o problemu povratka stanarskog prava nije čak ni izjasnila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.