Odlazak kuvara s najviše Mišelinovih zvezdica u istoriji: Preminuo Žoel Robišon

Izvor: BKTV News, 06.Avg.2018, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak kuvara s najviše Mišelinovih zvezdica u istoriji: Preminuo Žoel Robišon

Čuveni francuski kuvar Žoel Robišon preminuo je u 73. godini u Ženevi.

Robišon, koji je proglašen kuvarom 20. veka, preminuo je u ponedeljak od raka, prenose mediji.

Bio je vlasnih dvadesetak restorana na tri kontinenta, i kuvar s najviše Mišelinovih zvezdica u istoriji, tačnije s njih 31.

"Žoel Robišon, šef kuhinje, vizionar s najviše zvezdica na svetu, napustio nas je danas. Od Pariza >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << do Šangaja, svojim kulinarskim umećem, koje je podigao na nivo umetnosti, slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mladu generaciju kuvara", napisao je na Tviteru portparol francuske vlade Bendžamen Grivo.

Slavni Francuz proglašen je i kuvarom veka 1989. godine, od strane francuskog restoranskog vodiča "Gault et Millau".

Ime je izgradio osamdesetih i devedesetih godina, a Francuskoj su ga smatrali kuvarom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja "nove kuhinje", piše Rojters.

"Što sam stariji, to sam svesniji proste istine - što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti", rekao je jednom Robišon i otkrio da nikada nije spajao više od tri ukusa u jelu.

Važio je za perfekcionistu, koji je obična jela dovodio do savršenstva, poput poput krompir pirea, koji je bio njegov zaštitni znak.

Robišon je postao sinonim za biznis, jer je otvarao restorane širom sveta - od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Tokija i Njujorka.

Bio mentor jednom od najpoznatijih svetskih kuvara, Gordonu Rezmiju. Objavio je nekoliko kulinarskih knjiga na francuskom jeziku, od čega su dve prevedene na engleski.

U penziju je otiša s 50 godina, ali je nastavio da uči druge.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Preminuo čuveni francuski kuvar Žoel Robišon

Izvor: Blic, 06.Avg.2018

Francuski kuvar Žoel Robišon, koji sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta poseduje rekordnu 31 Mišelinovu zvezdicu, preminuo je u 73. godini od raka, piše pariski "Figaro".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.