Izvor: B92, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak Tonija Blera

London -- Posle 10 godina na čelu zemlje, premijer Velike Britanije Toni Bler danas podneo ostavku. Novi premijer Gordon Braun, takođe laburista.

Na Blerovo mesto došao je novi lider vladajuće Laburističke partije i dosadašnji ministar finansija Gordon Braun. Bler će verovatno dobiti posao međunarodnog posrednika za Bliski istok, a to naimenovanje, prema pisanju britanskih medija, treba bi da bude objavljeno danas.

U poslednjih 100 godina, kako prenosi BBC, jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Margaret Tačer na mestu premijera bila duže od Blera. Ostrvljani, koji su se okupili ispred premijerove rezidencije, imaju pomešana osećanja.

"Mislim da je dugo trajao. Bio je dobar premijer, ali vreme je za promenu. Gordon Braun će biti odličan".

"Ne mislim da će se mnogo toga promeniti, radim za vladu i stvarno ne mislim da će biti velike razlike, mislim da će to biti tiha predaja vlasti".

Među okupljenima ima i onih koji su još 2001. protestovali protiv Blera. Oni mu i šest godina kasnije zameraju što je slao britanske trupe u Irak i podržao Amerikance u ratovima.

"Toni Bler treba da bude izbačen i odveden do bolnice za mentalno obolele Broadmor, a pre toga odveden u Hag zbog ratnih zločina. Vidite šta radi deci. Njegova zaostavština je genocid".

I dok su radnici iseljavali premijerove stvari, Bler je poslednjeg dana desetogodišnjeg mandata poslednji put odgovarao na pitanja poslanika. Mnogi poslanici pitali su premijera za rat u Iraku, ali i o njegovom mogućem imenovanju na mesto međunarodnog izaslanika za Bliski istok.

"Žao mi je zbog opasnosti s kojima su vojnici danas suočeni u Iraku, Avganistanu, znam da mnogi misle da su oni suočeni sa opasnošću zbog nečije sujete. Verujem da se bore za bezbednost ove zemlje, protiv ljudi koji bi da ugroze naš način života", kaže Bler.

Poslanik: Ovo je veoma teško vreme za Bliski istok, ovo je beznadežna situacija u Gazi i za stabilnost na Zapadnoj obali. Da li premijer može da nam kaže šta će biti njegov prioritet ako i kada prihvati novo mesto?

Bler: Apsolutni prioritet, jedini način da se uspostavi stabilnost na Bliskom istoku jesu dve odvojene države. Što znači država Izrael, koja je sigurna i sigurna u bezbednost, i palestinaska država, nenasilna oko teritorije.

Posle sastanka s poslanicima Bler je otišao u Bakingemsku palatu, kako bi kraljici Elizabeti formalno podneo ostavku. Kraljica je potom primila Gordona Brauna, koji će formirati vladu i tako naslediti svog dugogodišnjeg saradnika i rivala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.