Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak Sarkozijevog čoveka

Odluka pevača da samo četiri meseca pre izbora napusti Francusku zbog visokog poreza izazvala lavinu političkih komentara Odluka muzičara Džonija Holideja da napusti Francusku zbog visokog poreza koji plaća u toj zemlji i preseli se u Švajcarsku, vrlo brzo je dobila i političku dimenziju. Popularni pevač je u septembru podržao Nikolu Sarkozija, pa su njegovu odluku da napusti zemlju samo četiri meseca pre predsedničkih izbora Sarkozijevi politički neprijatelji dočekali sa ironijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
"Da je stvarno ubeđen da će njegov favorit pobediti i da ima poverenja u njegovu politiku, sigurno bi sačekao još ta četiri meseca", prokomentarisao je Fransoa Oland, šef Socijalističke partije, ironično dodajući da je to zaista "lep primer podrške".

Ministar policije je u septembru, kada ga je Holidej podržao, obećao da će se zalagati za smanjenje zaista visoke takse na bogatstvo koju u Francuskoj plaćaju svi sa kapitalom većim od 750.000 evra i zbog čega mnogi uspešni Francuzi utočište nalaze u Švajcarskoj (teniserka Ameli Morezmo, šansonjer Šarl Aznavur i mnogi drugi).

Patriotska dužnost

Sarkozi, koga je vest o odlasku Holideja iz Francuske zatekla u Lionu, u jeku predizborne kampanje, ocenio je u govoru koji je održao u tom gradu, da u zemlji koju mnogi umetnici, istraživači i sportisti žele da napuste, postoji problem. Ne pominjući ime Džonija Holideja, on je stao na njegovu stranu.

"Francuska ne bi trebalo da bude samo zemlja koja prima one kojima je uskraćeno obrazovanje, koji nemaju boravišnu dozvolu i ambicije", poručio je lider vladajuće stranke UMP svojim pristalicama u Lionu, dodajući da želi da svi veruju u to da je mogućno živeti u Francuskoj i ako ste uspešni.

Grupa političara sa desnice pokušala je prošle godine da progura inicijativu za ukidanje takse na bogatstvo, uz obrazloženje da je to razlog što mnogi najbogatiji Francuzi napuštaju zemlju, ali nisu uspeli u tome. U Francuskoj se plaćanje poreza na bogatstvo smatra patriotskom dužnošću, u čemu prednjače socijalisti.

Segolen Roajal je na skupu svojih pristalica, neposredno posle Holidejeve odluke, izjavila da je pošteno da oni koji su stekli bogatstvo u Francuskoj pokažu lojalnost prema zemlji u kojoj su se proslavili tako što će platiti porez. Kandidat levice za predsedničke izbore je, čak, obećala da će se zalagati za obračun sa onima koji izbegavaju plaćanje poreza.

Ekstremni desničar Žan-Mari le Pen je, međutim, stao u odbranu Džonija Holideja, rekavši da ima puno razumevanje za njegovu odluku i da bi tako uradili i oni koji mu danas dele lekcije. Kritikujući porez na bogatstvo, on je obećao da će ga smanjiti ukoliko bude izabran za predsednika.

Oglasio se i premijer Dominik de Vilpen, rekavši da duboko žali zbog odlaska Džonija Holideja, ali da se njegova odluka da napusti zemlju zbog plaćanja manjeg poreza ne može opravdati poreskom situacijom u zemlji. On je podsetio na prvom kanalu francuske televizije da je vlada od 2002. godine puno radila kako bi porez na dohodak bio "atraktivniji" i kako bi se smanjio broj onih koji odlaze iz zemlje zbog poreza.

Idi, Džoni, idi

Vlada Francuske takođe ima stav da je plaćanje poreza patriotska obaveza i da bi i oni koji plaćaju trebalo to da osećaju ili bar da imaju osećanje dužnosti, posebno neko kao Džoni Holidej ko i nije mnogo popularan van granica Francuske. Holidej, koji je za Francuze ono što je Elvis Prisli za Ameriku, sve što je postigao za 40 godina svoje muzičke karijere postigao je isključivo u svojoj zemlji. Mnogi tvrde da van Francuske publika ne bi plaćala 200 evra kartu za njegov koncert koliko i danas Francuzi plaćaju da bi uživo slušali svog miljenika.

Ipak, Džoni Holidej kaže da 68 odsto svojih prihoda daje na poreze i da to nije fer. On je na francuskoj televiziji izjavio da mu se, kao i mnogim drugim Francuzima, smučilo da plaća toliki porez i da odlaskom iz zemlje želi da zaštiti i svoju decu od takse koju bi plaćali na nasledstvo.

Tema koja se već danima vrti na francuskoj televiziji nije mogla da ne stigne i do samog vrha države. Poznat kao ljubitelj Holidejeve muzike, predsednik Žak Širak je izrazio žaljenje zbog muzičareve odluke.

"Cenim ga kao umetnika, ali žalim zbog njegove odluke kao građanina", rekao je Širak, koji je svojevremeno uživao pevačevu političku podršku i tada mu dodelio legiju časti, visoko francusko priznanje.

I dok Džoni Holidej, danas kao Sarkozijev čovek, obećava da će se, ukoliko njegov favorit pobedi na predsedničkim izborima i smanji porez, možda vratiti u Francusku, mediji ne prestaju da troše ovu temu. Citirajući jednu od njegovih pesama "Crno je crno, nema više nade", poručuju mu: "Idi, Džoni, idi."

Gordana Popović

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.