Izvor: Blic, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrojavanje pred rat protiv Huseina

Odbrojavanje pred rat protiv Huseina

NJUJORK (Agencije) - Pod senkom pretnji novih američkih napada visoka delegacija Iraka započela je pregovore sa Kofijem Ananom, generalnim sekretarom UN o povratku inspektora za kontrolu naoružanja. Većina analitičara od Nadži Sabrija, šefa iračke diplomatije i vođe delegacije očekuje jednostavan odgovor - 'da' ili 'ne'. Ipak, izglednija je varijanta po kojoj će Sabri u načelu prihvatiti potpunu implementaciju rezulucije UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o kontroli naoružanja, a potom zakazati novi sastanak kako bi se razradili svi detalji.

'Najvažnija stavka razgovora jeste povratak inspektora UN u Irak. Generalni sekretar će izneti svoj stav i sačekati reakciju iračke delegacije', rekao je Fred Ekhart, portparol UN.

Razgovorima će prisustvovati i Hans Bliks, vođa inspektorskog tima. Irak je prošli tim inspektora izbacio sredinom decembra 1998. godine, nakon čega je počelo bombardovanje američkih i britanskih aviona. UN od Iraka zahtevaju nesmetan pristup svim vojnim postrojenjima kako bi se uverile da li Irak proizvodi oružje za masovno uništenje (hemijsko, biološko ili nuklearno), posle čega će na dnevni red biti stavljeno ukidanje sankcija uvedenih 1990. godine zbog agresije na Kuvajt. Kofi Anan ima malo manevarskog prostora u pregovorima, jer je Džordž Buš, predsednik SAD opisujući Irak kao 'osovinu zla' istakao da Sadam Husein mora da prihvati inspektore ili da se 'suoči sa posledicama'. Takođe, obaveštajni podaci navode da je Buš dao 'zeleno svetlo' planu CIA za svrgavanje iračkog lidera. U SAD su juče prikazani satelitski snimci iz Iraka na kojima se vide kamioni, uvezeni za humanitarne svrhe, ali koje navodno koristi vojska. SAD veruju da je Bagdad uvozom 1.000 kamiona kao humanitarnu pomoć iz Rusije prekršio sankcije jer ih je pretvarao u lansere balističkih raketa, što je dovoljno za napad na Irak. Prema britanskom 'Dejli telegrafu' to je označilo početak 'odbrojavanja Sadamu Huseinu'. List piše da se Vašington nada da će Sadam odbiti zahtev UN, što bi predstavljalo razlog za početak rata.

DT saznaje i da Bušova administracija nikad nije sumnjala da će joj se Britanija pridružiti u akciji u Iraku.

Irak se sprema za odbranu

Vicepremijer Iraka Tarik Aziz izjavio je da se njegova zemlja sprema za rat protiv SAD i Velike Britanije. 'Američko-britanska agresija se očekuje i preduzeli smo sve neophodne mere da bismo je dočekali', rekao je Aziz na forumu o libansko-iračkim odnosima. On je dodao da je savet ministara, zajedno sa predsednikom Sadamom Huseinom, razmotrio situaciju kao i da se Husein sastao i sa vojnim zvaničnicima povodom 'moguće agresije'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.