Izvor: Press, 19.Nov.2012, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrojavanje do invazije (VIDEO)

TEL AVIV - Šestog dana izraelske vojne operacije "Stub odbrane" na pojas Gaze izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati

Jaz između dve strane u odnosu na uslove koje postavljaju za primirje i dalje je veoma veliki, naveo je izraelski vojni radio Galei caha. Ipak, dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Šefovi diplomatija Francuske i Britanije izjavili su novinarima uoči jučerašnjeg Ministarskog saveta u Briselu da se njihove zemlje protive nameri Izraela da pošalje kopnene trupe u pojas Gaze.

- Rat nije opcija i nije rešenje - izjavio je francuski ministar inostranih poslova Loren Fabijis u obraćanju novinarima.

U napadu ubijen jedan od vojni lider Islamskog džihada

Jedan od glavnih lidera vojnog krila Islamskog džihada ubijen je danas popodne u izraelskom vazdušnom udaru na višepratnicu u gradu Gazi, u kojoj se nalazi veći broj lokalnih i stranih novinskih organizacija, kazali su očevici i ta organizacija.

Islamski džihad je poslao poruku novinarima u kojoj je precizirao da je ubijen Ramez Harb, jedna od vodećih ličnosti u Brigadama Al Kuds.

Hitna pomoć je potvrdila da je jedna osoba ubijena i da ima i ranjenih.

Gusti crni dim dizao se u vazduh dok su kola hitne pomoći žurila na poprište napada, preneo je AP.

Na najvišem spratu te zgrade nalazi se televizijska stanica Al Aksa, koja pripada islamističkom Hamasu. Ona je u subotu gađana prvi put, kada je pogođena i obližnje zgrada u kojoj se nalazi TV Al Kuds, takođe Hamasova i kada je ranjeno osam novinara.

Kina poziva na suzdržanost

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg rekao je u intervjuu za Skaj njuz da bi kopnena invazija na pojas Gaze "umanjila međunarodnu podršku i simpatije za izrael u ovoj situaciji". Najmanje 86 Palestinaca je poginulo, a više stotina ranjeno u dosadašnjim vazdušnim i artiljerijskim udarima izraelske vojske na Gazu, a pokreti izraelske vojske ukazuju da se sprema i kopnena invazija.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je prošlog vikenda da slanje trupa u Gazu "nije dobra ideja".

Kina je juče pozvala na "maksimalno uzdržavanje" svih strana, posebno Izraela, u sukobu u Gazi, nakon što se broj poginulih u vazdušnim udarima na tu teritoriju povećao na 87. Kinesko saopštenje je usledilo nakon što je Izrael nastavio i šesti dana sa vazdušnim bombardovanjima i priprema se da proširi vojne operacije i kopnenom ofanzivom, čak i dok se vode međunarodni napori za uspostavljanje prekida vatre.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekao je da Kina "snažno podstiče sve relevantne strane, posebno Izrael, da se maksimalno uzdrže".

- Kina podržava poziciju arapskih zemalja u pogledu izraelsko-arapskog pitanja - rekao je Hua.

Kao stalni član Saveta bezbednosti UN, Kina je izrazila podršku palestinskom nastojanju da im se prizna država i zatražila od međunarodne zajednice da reši izraelsko-palestinski sukob, ali sama pritom ne igra aktivniju ulogu u njegovom prevazilaženju.

Nove civilne žrtve

Devetoro članova jedne porodice, uključujući četvoro dece od dve do sedam godina, ubijeno je u nedelju nakon što je izraelska vojska, kako se ispostavilo, izabrala pogrešnu kuću u gradu Gazi za raketni udar. Portparol izraelske armije Joav Mordehaj kazao je da je vojska nameravala da gađa kuću Jahije Rabije, koji predvodi jedinice Hamasa za ispaljivanje raketa na Izrael. Međutim, umesto njegove kuće, pogođena je susedna, dom Muhameda Dalua, za koga su mediji naveli da je ili policajac Hamasa ili lokalni piljar.

Izraelski list "Haarec" tvrdi, pozivajući se na vojne izvore, da se radilo o tehničkoj grešci. Izraelska armija je, međutim, navela samo da je udar naneo civilne žrtve. Dalu je preživeo jer nije bio u kući, ali su stradali članovi porodice, uključujući pet žena. Njihova tela su odneta u lokalnu mrtvačnicu, a policija Hamasa jedva je mogla da kontroliše ljutite prijatelje i ožalošćene rođake koji su pokušavali da dođu do njih. Vojno krilo Hamasa zapretilo je da "masakr porodice Dalu neće proći nekažnjeno".

Hakeri objavili podatke o izraelskim zvaničnicima

Hakerska grupa "Anonimus" postavila je na internet lične podatke o 5.000 izraelskih zvaničnika, objavivši kibernetički rat Izraelu zbog toga što vlada te zemlje "ignoriše upozorenja o kršenju ljudskih prava".

Hakeri su na svom sajtu Anonpaste.me postavili link za veb stranicu koja sadrži imena, brojeve ličnih dokumenata i lične imejlove 5.000 izraelskih zvaničnika, prenosi ruski kanal "Raša tudej".

"Anonimusi" su preko svog sajta uputili poruku izraelskoj vladi, u kojoj su obrazložili odluku o objavljivanju ovih osetljivih informacija, napomenuvši da to prerasta u kibernetički rat.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Izrael privremeno odložio kopnenu ofanzivu

Izvor: Blic, 20.Nov.2012, 13:05

Izraelski ministri danas su odlučili da privremeno odlože kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, dok traju pregovori o primirju u Kairu...Izrael je, kako se veruje, dao rok do četvrtka da pregovori urode plodom..."Odluka je doneta da se u ovom trenutku privremeno odloži kopneni upad, kako bi se dala šansa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.