Odbrana abortusa: Protesti širom Norveške

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2018, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odbrana abortusa": Protesti širom Norveške

Hiljade građana protestovalo je širom Norveške zbog izmena i dopuna zakona kojima se predviđa ograničeni pristup žena abortusu.

U Oslu su demonstranti, od kojih su mnogi bili sa decom u kolicima, marširali kroz centar grada noseći transparente sa sloganima "Moje telo moje pravo" i "Odbrana abortusa", prenosi Rojters.

"Prema novom zakonu ograničena su prava žena. Smatram da je na ženi da odluči", rekla je jedan od učesnika protesta.

Kada je Hrišćansko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << demokratska stranka pokrenula pregovore o koaliciji sa Radničkom partijom, kako bi smenile konzervativnu vladu, intervenisala je premijerka Norveške Erna Solberg koja im je ponudila raspravu o pooštravanju pravila o abortusu.

Hrišćanske demokrate zalažu se za uvođenje dodatnih ograničenja nakon 12 nedelje trudnoće, a ta stranka se zalaže i za otežavanje ili potpunu zabranu selektivnih pobačaja u multi-fetalnim trudnoćama.

Od 1978. godine u Norveškoj abortus nakon 12. nedelje moraju da odobre dva lekara, a ukoliko odbiju da ga izvrše moguće je uložiti žalbu.

Kako se navodi, oko 68 odsto Norvežana je protiv izmena tog zakona, dok ga 16 odsto podržava.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.