Odbor: Isključiti Berluskonija

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor: Isključiti Berluskonija

Rim -- Odbor za imunitet italijanskog Senata predložio je danas uzimanje mandata bivšem premijeru Silviju Berluskoniju koji je osuđen za utaju poreza.

To znači da će o tome sada morati da se izjasni i Senat. Glasanje je zakazanao za 14. oktobar, prenosi AP.

Odbor je svoju odluku zasnovao na zakonu koji zabranjuje vršenje političkih funkcija građanima koji su osuđeni na više od dve godine zatvora.

Berluskoni je za utaju poreza osuđen na četiri godine zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako se ne očekuje da će tu kaznu zaista i služiti zbog poznih godina.

Bivši premijer zapretio je nedavno da će srušiti vladu ukoliko mu Senat bude oduzeo mandat. Njegova stranka Narod slobode deo je vladajuće koalicije. Rušenje vlade izazvalo bi novu krizu u Italiji.

Berluskoni je odmah optužio Odbor za pristrasnost jer u njemu ima više predstavnika opozicionih partija.

Berluskoni, koji je dominirao italijanskom politikom dve decenije, rekao je da je reč o iskonstruisanom planu da se on ukloni sa javne scene kao vođa desnog centra.

"To je politička presuda, ni na čemu zasnovana", rekao je 77-godišnji milijarder.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija: Senat glasa o isključenju Berluskonija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2013

Odbor italijanskog Senata najvjerovatnije će danas glasati o isključenju Silvija Berluskonija iz parlamenta, javlja Rojters. Berluskoni je osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, što znači da bi sudbina bivšeg premijera mogla biti odlučena u roku od nekoliko sedmica. Bivši premijer,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.