Odbijen zahtev Vatikana

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev Vatikana

Američki Vrhovni sud odbio je danas zahtev da zaustavi sudske procese koji se vode protiv Vatikana zbog premeštanja katoličkih sveštenika u druge gradove, uprkos optužbama protiv njih za seksualnu zloupotrebu.

Sud je danas, takodje, odbio da sasluša stav Svete stolice.

Vatikan je tražio da američki federalni sudovi odbace tužbe kojima se traži odgovornost Rimokatoličke crkve zbog premeštanja sveštenika Endrjua Ronana iz Irske u Čikago, pa u Portland, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je znala za optužbe za seksualno zlostavljanje.

Prema američkim zakonima, suverene države, uključujući Vatikan, uglavnom uživaju imunitet na tužbe.

Niži američki federalni sudovi već su odlučili da u ovom slučaju može da postoji izuzetak, što može pogoditi Vatikan. Niže instance su ocenile da je ustanovljena dovoljna veza izmedju Vatikana i Ronana da bi tog sveštenika, prema zakonu države Oregon, mogli smatrati službenikom Vatikana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.