Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen Netanjahuov zahtev da mu bogati poznanik finansira sudsku odbranu

Zahtev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da koristi novčanu pomoć poznanika, milijardera Spensera Patriha, kako bi platio račune za svoju odbranu na sudu danas je odbijen treći put.

Advokati koji brane Netanjahua, osumnjičenog za korupciju u tri odvojena slučaja, odbili su prethodno zahtev da državnom kontroloru predaju podatke o Netanjahuovoj imovini i obelodane detalje o odnosu između premijera i milijardera.

Odbijen je čak i njihov zahtev da objasne zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bi informacija o Netanjahuovoj imovini trebalo da ostane tajna.

Netanjahu je takođe nameravao da traži novac za sudsku odbranu od svog rođaka, američkog biznismena Natana Milikovskog, ali je taj zahtev nedavno povukao i umesto toga podneo zahtev da ga finansira Amerikanac Patrih.

Izraelski mediji prenose da je danas potvrđeno da Netanjahu mora da vrati 300.000 dolara kojr je već dobio od Milikovskog za sudsku odbranu kao i poslovno odelo od Patriha.

Netanjahuov portparol je rekao u maju da je premijer sprečen da dobije finansijsku pomoć za sudsku odbranu za razliku od drugih javnih ličnosti kojima je to omogućeno.

Kako je naveo, bez te pomoći Netanjahu neće moći da angažuje advokate da se brani od optužnica sa kojima je suočen, za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri krivična slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Panel koji odbija zahtev za finansiranjem objašnjava da je neprikladno da se odbrana premijera plaća novcem donatora koji nisu Izraelci u slučaju koji se tiče nelegalnog primanja skupih poklona od bogatih donatora u Izraelu i inostranstvu.

Milikovskog i Patriha je izraelska policija ispitivala u takozvanom Slučaju 1000, a u kojem je Netanjahu osumnjičen da je primio poklone u vrednosti od 282.000 dolara od biznismena.

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit je u februaru najavio da će podići optužnicu protiv Netanjahua, nakon saslušanja, u tom slučaju kao i u dva druga u kojima je osumnjičen da se dogovarao o povoljnom izveštavanju o sebi i svojoj porodici u dva medija u zamenu za usluge.

Premijer Izraela poriče sve optužbe.

On tvrdi da istraga, preporuka policije da se podigne optužnica i potom odluka vrhovnog tužioca predstavljaju lov na veštice i političku osvetu opozicije, medija, policije i državnog tužilaštva.

Netanjahuovo saslušanje je zakazano je za 2. oktobar, nakon što mu nije pošlo za rukom da ubedi vrhovnog tužioca da to odloži zbog parlamentarnih izbora, drugih ove godine, zakazanih za 17. septembar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.