Izvor: B92, 10.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačeni zahtevi pobunjenika

Berlin -- Nemačka je odbacila zahteve Radničke partije Kurdistana za oslobađanje trojice zarobljenih nemačkih planinara.

Ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je večeras u Berlinu rekao da "Nemačka ne dozvoljava da je ucenjuju" i zatražio "hitno i bezuslovno osobađanje talaca". Planinari su oteti preksinoć na obroncima planine Ararat gde su, uz dozvolu turskih vlasti i u organizaciji jedne nemačke turističke firme, podigli šatore na visini od 3.200 metara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
PKK je danas saopštila da namerava da taoce pusti tek kada Berlin objavi da "odustaje od neprijateljske politike prema kurdskom narodu i prema PKK". Istovremeno je isključena mogućnost brzog puštanja planinara.

Minstar Štajnmajer je večeras rekao i da krizni štab formiran u Berlinu "nastavlja intenzivno da radi na oslobađanji talaca", kao i da se on "nada dobrom rezultatu".

Danas je i Savezno državno tužilaštvo ovlastilo Savezni ured za suzbijanje kriminala (BKA) da otpočne istragu u vezi sa otmicom.

Kako je za jednu radio-stanicu izjavio ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble, službenici BKA već su upućeni u Tursku da bi pružili podršku tamošnjim kolegama.

PKK se od 1984. bori za sopstvenu državu ili barem autonomnu oblast za Kurde i pri tome ni do sada nije prezala od otmica. U Nemačkoj su aktivnosti ove organizacije zabranjene 1993.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.