Izvor: B92, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačene optužbe protiv Pinočeovih

Santjago -- Čileanski apelacioni sud odbacio optužbe za korupciju protiv udovice bivšeg diktatora Augusta Pinočea i četvoro njihove dece.

Odbačene su optužbe i protiv 10 diktatorovih bivših saradnika i pomoćnika. U obrazloženju presude navodi se da su optužbe odbačene jer sudija nije saslušao članove Pinočeove porodice i njegove saradnike pre nego što je protiv njih podigao optužbe, javio je AP.

Pored toga, članovi porodice bivšeg diktatora nisu mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti optuženi za proneveru državnih fondova, što se dovodi u vezu sa njihovim milionskim računima u američkim bankama, zato što niko od njih nije bio državni službenik.

Tužbe međutim nisu ukinute dvojici Pinočeovih saradnika, kao i njegovom najstarijem sinu Augustu (62) zato što se on nije žalio na presudu, rekao je predsednik apelacionog suda Huan Eduardo Fuentes.

Cela porodica Pinoče bila je pod istragom zbog bankovnih računa u SAD sa milionskim sumama. Pinoče je preminuo prošlog decembra, a njegova udovica Lusia Hiriart, dva sina i tri ćerke su uhapšeni 4. oktobra, posle podizanja optužnice.

Svi su uz kauciju pušteni posle dva dana u pritvoru.

I Pinoče i njegova porodica stalno su ponavljali da nisu krivi i da su optužbe politički motivisane, tvrdeći da su novac na bankovnim računima stekli štednjom, investicijama i donacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.