Izvor: B92, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta žrtvama Buhenvalda

Buhenvald -- Nemački zvaničnici i preživeli logoraši obeležili danas 70. godišnjicu osnivanja koncentracionog kampa Buhenvald.

Aktivisti memorijalnog centra su uspeli da identifikuju 38.049 žrtava, koje su do sada bile poznate samo po brojevima pod kojima su u logoru bili zavedene. Njihova imena su sada upisana u knjigu sećanja.

"Nacisti su pokušali da ljude svedu na brojeve, da im otmu identitet", rekao je ministar kulture nemačke savezne države Tiringija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jens Gebel, koji je predao predstavnicima udruženja preživelih primerke knjige sećanja.

Stručnjaci su protekle decenije pretraživali arhive raznih zemalja, od SAD do Izraela, u nastojanju da identifikuju više desetina hiljada od 56.000 zatvorenika koji su izgubili živote u Buhenvaldu od 1937. do 1945.

Još nije utvrđen identitet oko 8.000 sovjetskih zarobljenika i oko 9.000 osoba koje su umrle tokom "marševa smrti" koje su nacisti organizovali pred kraj II svetskog rata u pokušaju da evakuišu logor.

U prvo vreme u Buhenvald su zatvarani politički zatvorenici, a posle Kristalne noći 1938. u logor je poslato oko 10.000 Jevreja.

Tokom rata, u glavni logor i druge manje i radne logore u tom kompleksu, smeštenom na obroncima u okolini Vajmara, zatvarani su kriminalci, Jehovini svedoci, Romi i nemački vojni dezerteri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.