Od ugovora sa Turcima, džihadisti zarade deset miliona dolara nedeljno

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ugovora sa Turcima, džihadisti zarade deset miliona dolara nedeljno

Nemački list "Bild" tvrdi da turski biznismeni zaključuju ugovore sa džihadistima za isporuke nafte, od čega Islamska država dobija deset miliona dolara sedmično.

Politika Ankare prema džihadistima je "maglovita" - Turska je omogućila Amerikancima da bombarduju objekte "Islamske države" iz svoje vazdušne baze, ali Erdogan dozvoljava teroristima da bez problema ulaze u Siriju preko Turske.

"Bild" upozorava da Turska nije jedina država koja sklapa prljave naftne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslove sa teroristima, korisne za vlast.

Krijumčari isporučuju naftu i u Jordan i Kurdistan, gde "cveta" crno tržište, potvrđuje Ekard Verc, analitičar Centra za međunarodne poslove u Barseloni.

Ruski vazdušni udari na naftnu infrastrukturu džihadista su, naravno, izazvali nezadovoljstvo Turske, koja je glavni potrošač nafte "Islamske države", piše nemački list.

Nakon što su Turci oborili ruski avion, predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Tursku da je saučesnik terorista jer kupuje naftu iz rejona koje kontrolišu teroristi. U Kremlju odavno imaju informacije da nafta sa teritorije pod kontrolom islamista ide u Tursku.

U poslednje vreme, rusko Ratno vazduhoplovstvo izvodi intenzivnije napade na naftnu infrastrukturu džihadista, a to nije moglo da ostane neprimećeno u Turskoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.