Od početka godine još 105 inficiranih HIV-om

Izvor: N1 televizija, 01.Dec.2017, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine još 105 inficiranih HIV-om

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od početka godine u Srbiji je registrovano 105 osoba koje su inficirane HIV-om, što je nešto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako bi prevencija građana bila bolja, stručnjaci apeluju da je neophodno što češće testiranje.

Takođe dodaju da podaci pokazuju da mnogi i ne znaju da su zaraženi, a i da je neophodno proces lečenja otpočeti na vreme.

Trenutno u Srbiji sa HIV-om živi 2369 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a procenjuje se da još hiljadu osoba živi sa HIV-om, a da to ne zna. Od svih gradova u Srbiji Beograd je najteže pogođen HIV-epidemijom.

Testiranje na HIV

Povodom Svetskog dan borbe protiv side, 1. decembra, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda je pozvao građane na besplatno testiranje na HIV od 8 do 18 časova, pod parolom "Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš".

Prvi put će biti omogućeno besplatno testiranje tražilaca azila i migranata u centrima za smeštaj, u saradnji s Komeserijatom za izbeglice.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om organizovaće besplatno testiranje i savetovanje na Akademskom platou, ispred Filozofskog fakulteta, od 9 do 12 časova, a ispred Palate "Srbija" od 13 do 16 časova. Besplatnog anonimnog i dobrovoljnog testiranja na virus HIV biće i u Smederevu, u Imunološkoj laboratoriji bolnice "Sveti luka" od 8 do 18 časova.

Načenik Službe za polno prenosive infekcije Gradskog zavoda Beograda za kožne i venerične bolesti, Milan Bjekić će povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS održati predavanje u Studentskom kulturnom centru Beograd od 18 časova.

Ove godine biće održano i testiranje i edukacija zatvorenika u 15 Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji.

Prema podacima Instituta za јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milan Jovanović Batut", od 1985. godine do 20. novembra ove godine u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od čega je 1.105 umrlo.

Agencija Ujedinjenih nacija za sidu saopštila je da se svakih 17 sekundi neko u svetu zarazi virusom HIV-a, a da je od početka epidemije, koja je proglašena 1981. godine, od side umrlo 35 miliona ljudi.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra, od 1988. godine, kao prilika da ljudi širom sveta iskažu podršku sugrađanima koji žive sa HIV/AIDS-om i da se sete onih koji su umrli.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv side

Izvor: Kragujevac.rs, 01.Dec.2017

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side koji se ove godine obeležava pod sloganom “Testiraj se na HIV, jer važno je da znaš“, Omladina JAZAS-a uz podršku Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Kragujevac pod pokroviteljstvom grada Kragujevca organizovali su godišnju konferenciju...Tema...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.