Izvor: Blic, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se osveta Al Kaide

Očekuje se osveta Al Kaide

Ubistvo Abu Musaba al Zarkavija, jednog od šefova Al Kaide, neće oslabiti pobunjenike u Iraku. Već prvog dana posle smrti najtraženijeg teroriste u napadima u Iraku je ubijeno 37, a ranjeno više od 70 osoba, dok se talas napada u znak osvete tek očekuje.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, iračke vlasti su juče uvele policijski čas, svesne mogućeg krvoprolića, i na nakoliko sati zabranile sav saobraćaj motornim vozilima u prestonici i provinciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde je Al Zarkavi ubijen. Istovremeno, pojačane su snage bezbednosti oko ključnih zgrada i pojačano je prisustvo policije na ulicama. Automobili bombe su omiljen način napada terorista, kojima će verovatno biti potrebno nekoliko dana da se reorganizuju. Dok obični građani likuju zbog likvidacije organizatora samoubilačkih napada, postavlja se pitanje ko će zauzeti Al Zarkavijevo mesto na čelu Al Kaide u Iraku. Obaveštajni podaci SAD ukazuju da će to biti Egipćanin Abu al Masri.

'Egipćanin Abu al Masri je osnovao prvu ćeliju Al Kaide u Iraku i on je bio Al Zarkavijev naslednik. Najlogičnije je da on bude novi šef', rekao je general-major Vilijam Kaldvel, glavni portparol američkih trupa u Iraku.

Da podsetimo, Al Zarkavija je lično Osama bin Laden imenovao za šefa organizacije u Iraku i za očekivati je da se uskoro sam šef Al Kaide oglasi audio ili video trakom i proglasi njegovog naslednika.

'Al Masri je stigao u Irak još 2002. iz Avganistana i osnovao je terorističku ćeliju u Bagdadu. On je ekspert za eksploziv i specijalnost su mu bombe kojima pobunjenici napadaju konvoje', dodao je general Kaldvel.

Kako prenosi Rojters, korist od Al Zarkavijeve smrti imaće i američki predsednik Džordž Buš, ali i teroristi. Bušova korist će biti kratkoročna jer većina Amerikanaca smatra da je likvidacija Al Zarkavija dobar potez, što je Bušovu podršku podiglo na 35 odsto građana. Međutim, dugoročno gledano teroristi će od Al Zarkavija napraviti mučenika i u njegovo ime će nastaviti sa napadima. Za života on je svoje potčinjene učio da 'vole smrt baš kao što vole život' i verovatno je da će mit o Al Zarkaviju još dugo ostati u Iraku. U tom smislu treba i razumeti odluku iračkog premijera Nurija al Malikija da se zabrani kretanje svim vozilima u Bagdadu i provinciji Dajla, gde je Al Zarkavi likvidiran.

'Teroristi nas neće pokolebati. Bez obzira ko će naslediti Al Zarkavija, i on će biti ubijen', rekao je premijer.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.