Izvor: Blic, 01.Sep.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeni pregovori o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka pokrenuli su juče pregovore o ponovnom ujedinjenju ovog ostrva. Diplomate ocenjuju da je ovo najbolja šansa u poslednjih nekoliko decenija da se okonča spor koji predstavlja pretnju prijemu Turske u EU.



Međunarodni posrednici u pregovorima izražavaju nadu da će dva umerena političara, novoizabrani lider kiparskih Grka Demetris Hristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat, rešiti dugogodišnji spor.

"Ovo je najbolja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šansa za Kipar. Oba lidera posvećena su postizanju dogovora, a to je nedostajalo u prethodnim pregovorima", rekao je jedan diplomata.

Kipar je podeljen nakon turske invazije 1974. godine koja je pokrenuta nakon kratkotrajnog puča.

Hristofijas je u februaru izabran za predsednika i odmah je poručio da će okončati tvrdoglavu taktiku svog prethodnika Tasosa Papadopulosa pod čijim je rukovodstvom 2004. godine na referendumu odbačen plan UN o ponovnom ujedinjenju Kipra.

Današnjoj formalnoj ceremoniji početka pregovora prisustvovao je šef australijske diplomatije Aleksandar Dauner koji je u julu imenovan za specijalnog predstavnika UN za Kipar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.