Izvor: Blic, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovio eparhiju, pa razrešen službe

Obnovio eparhiju, pa razrešen službe

BEOGRAD - Protojerej Slavko Zorica, prvi sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji se posle rata vratio u Eparhiju dalmatinsku, odlukom nadležnog episkopa Fotija razrešen je krajem januara s mesta paroha splitskog. Odluka episkopa Fotija izazvala je buru nezadovoljstva među oko 150 vernika SPC u Splitu, koji su 'Blicu' dostavili protestno pismo zbog otpusta paroha Zorice. Peticija vernika i članova Srpskog kulturnog društva 'Prosvjeta' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upućena je nadležnom episkopu, ali i Svetom arhijerejskom sinodu SPC.

Sveštenik Zorica je, kako se navodi, po povratku u Dalmaciju obnovio kapelu Svetog Save u tom gradu, pomogao u obnovi crkava u splitskoj parohiji i povratio u vlasništvo SPC pet poslovnih prostora i dva stana u centru Splita koji su tokom rata bili uzurpirani. Zorica je, kako navode vernici u peticiji, uz blagoslov i saradnju sa episkopom Longinom, pomogao u oživljavanju parohija Zadar, Knin, Kistanje i manastira Krka i Krupa. U samom Splitu povećao se broj vernika koji redovno prisustvuju bogosluženjima, uspostavljena je veronauka i oformljen crkveni hor. Zorica je pokrenuo i list 'Pravoslavno slovo'. Vernici tvrde da su dolaskom episkopa Fotija počeli problemi koji su kulminirali smenom paroha Zorice i postavljanjem novog paroha koji je imenovan istovremeno i za starešinu hrama i blagajnika.

- Izgleda da je jedina Slavkova krivica bila u tome što je puno i dobro radio, ne za svoju korist nego za crkveno dobro- izjavio je za 'Slobodnu Dalmaciju' predsednik splitskog pododbora 'Prosvjete' Momčilo Rusić. U Crkvenom odboru za 'Slobodnu' tvrde kako je glavna Zoričina 'krivica' u tome što episkopu 'nije dostavljao novca koliko je ovaj želeo, nego ga je ulagao u obnovu splitskih prostorija'.

Iako je bilo najava da će vernici sprečiti odlazak paroha Zorice, na inicijativu samog sveštenika sve je proteklo u miru. Zorica je vernicima na odlasku poručio da je najbolje da ovaj događaj protekne u miru, jer se samo tako može trezveno sagledati prava istina.

- Bolje da jedan strada nego mnogi... Verujem da ćemo se još sretati u Splitu - poručio je paroh Zorica na odlasku iz Splita. D.B.V. Ne slušaju gospodara

Glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda protojerej stavrofor Milan Janković juče je za 'Blic' izjavio da peticija vernika iz Splita 'nije uzeta u postupak'.

- To što oni rade je i protiv sebe i protiv ljudskog i Božijeg zakona. Sve što kažu je suva laž - kategoričan je prota Janković. On nije želeo da komentariše otpust paroha Zorice, ali je ponovio da 'gospoda (iz ‘Prosvjete’ i SPCO Split) moraju da slušaju svog gospodara, nadležnog episkopa, a ne da se svađaju s njim'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.