Obleteo svet avionom

Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obleteo svet avionom

Brington Irving postao prvi crnac i najmlađi pilot koji je sam prešao tako dugu razdaljinu

Majami – Jedan Amerikanac, star 23 godine, poreklom sa Jamajke, obišao je svet avionom u kome je leteo sam, i tako postao prvi crnac i najmlađi pilot koji je sam prešao tako dugu razdaljinu. Brington Irving sleteo je na aerodrom Opa-Loka u Majamiju avionom sa jednim motorom tipa "kolumbija 400" posle tromesečne avanture oko sveta sa

sletanjima. "Govorili su mi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sam suviše mlad, da neću uspeti, da nemam dovoljno iskustva, da moja zamisao nije razumna. Rekli su mi i da se nikada neću vratiti. Ali ja sam ipak stigao kući", izjavio je mladi pilot pred više od 2.000 ljudi koji su ga dočekali na aerodromu u Majamiju. Ono što je takođe interesantno u poduhvatu Irvinga jeste da je sam sklopio avion kojim je obleteo svet. "Let je bio dug i naporan i mentalno i fizički", kazao je Irving koji je na put krenuo 23. marta.

Nadao se da će zamisao ostvariti u roku od mesec dana, ali peščane i snežne oluje kao i monsunske kiše učinile su da je putovanje trajalo mnogo duže.

Rođen u Kingstonu u siromašnoj porodici, Irving ističe da se nada da će njegov poduhvat biti primer deci iz geta u Majamiju nedaleko od aerodroma Opa-Loka u kome je živeo.

Među onima koji su došli da ga pozdrave bilo je i nekoliko pilota slavne eskadrile "Taskigi ermen" koju su činili prvi piloti crnci američkog ratnog vazduhoplovstva koji su se proslavili tokom Drugog svetskog rata.

Tanjug

[objavljeno: 02.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.