Izvor: B92, 05.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen novi Musavijev izveštaj

Teheran -- Opozicioni iranski predsednički kandidat Mir Hosein Musavi objavio je novi izveštaj o neregularnostima na izborima na kojima je pobedio Mahmud Ahmadinedžad.

U izveštaju na 25 stranica objavljenom na internet sajtu Musavijevog izbornog štaba, Ahmadinedžad je optužen da je uveliko koristio državna sredstva tokom izborne kampanje, kao i da je delio novac kako bi, pored ostalog, obezbedio glasove siromašnijih slojeva stanovništva.

U izveštaju se osuđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pristrasno ponašanje ministarstva unutrašnjih poslova, zaduženog za organizovanje izbora, kao i Saveta čuvara revolucije, koji je nadgledao izborni proces, jer obe institucije kontrolišu Ahmadinedžadove pristalice.

Prema tom izveštaju, Savet čuvara revolucije otvoreno je podržavao Ahmadinedžada i pre i tokom izborne kampanje.

Prema zvaničnim rezultatima, Ahmadinedžad je na pobedio na predsedničkim izborima sa 63 odsto glasova, odnosno 24,5 miliona glasova.

Istovremeno, jedna grupa verskih reformatora saopštila je danas da protestuje zbog rezultata izbora održanih 12. juna kritikujući način na koji je Savet čuvara revolucije potvrdio konačne rezultate.

Savet čuvara revolucije, koji ima 12 članova, među kojima je i portparol vlade Golamhosein Elham, zadužen je da nadgleda izbore i potvrdi konačne rezultate.

Policija: Pušteno dve trećine uhapšenih

Dve trećine osoba koje su privedene tokom demonstracija u Teheranu zbog spornih rezultata predsedničkih izbora, pušteno je na slobodu, izjavio je šef iranske policije, a prenosi agencija Irna.

"Dve trećine osoba koje su privedene tokom nedavnih nereda pušteno je na slobodu", rekao je general Esmail Ahmadi-Mogadam.

Mogadam je pre nekolliko dana precizirao da je policija tokom nereda u Teheranu privela 1.032 osobe.

Na stotine hiljada ljudi demonstriralo je danima u Teheranu protestujući zbog ponovnog izbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada tvrdeći da su izbore pratile neregularnosti.

Prema podacima Međunarodne federacije za ljudska prava, tokom protesta u Teheranu uhapšeno je oko 2.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.