Obeležena godišnjica Kristalne noći u Izraelu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica "Kristalne noći" u Izraelu

JERUSALIM - U Izraelu je danas obeležena 70. godišnjica "Kristalne noći", početka masovnog nasilja

nacista koje dovelo do holokausta nad Jevrejima. Preživeli holokausta, njihovi potomci, naučnici, nemački i austrijski ambasadori u Izraelu učestvovali su na svečanosti u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašemu.

Širom Nemačke i Austrije u noći između 9. i 10. novembra 1938. nacisti su demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stotine sinagoga.

Ubijeno je više od 90 Jevreja, a 30.000 muškaraca i dečaka odvedeno u koncentracione logore. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv "Kristalna noć", jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim

staklom radnji jevrejskih vlasnika.

Premijer Ehud Olmer rekao je da je "Kristalna noć" bila "prekretnica ka neminovnom uništenju velikih razmera jevrejskog naroda u Evropi između 1939. i 1945. godine". On je poručio da Izrael "nikada neće zaboraviti ili oprostiti" zločine nacističkog režima.

U saopštenju predsednika Izraela Šimona Peresa navodi se da je holokaust "najveća katastrofa" što se dogodila Jevrejima.

Obeležavajući 70. godišnjicu Kristalne noći, Jad Vasem je na internetu objavio izložbu "Došlo je iznutra... 70 godina od Kristalne noći" u kojoj se mogu naći svedočenja i slike tog zločina, kao i istorijske informacije.

Na današnjoj svečanosti u Jad Vašemu izvedeno je delo nemačko-jevrejskog kompozitora Roberta Kahna koji je pobegao iz Nemačke nakon što su nacisti zabranili njegovu muziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.