Obavezujući pozivi ministru odbrane SAD i zvaničniku Bele kuće u istrazi Kongresa protiv Trampa

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezujući pozivi ministru odbrane SAD i zvaničniku Bele kuće u istrazi Kongresa protiv Trampa

Demokrate koje su u Predstavničkom domu Kongresa SAD pokrenule postupak opoziva američkog predsednika Donalda Trampa danas su izdale obavezujuće pozive ministru odbrane Marku Esperu i direktoru kancelarije Bele kuće za budžet Raselu Votu.

Predsednici tri odbora Predstavničkog doma uputili su zahtev Esperu i Votu da do 15. oktobra dostave tražena dokumenta u okviru istrage protiv Trampa, u čijem su središtu potezi predsednika SAD prema Ukrajini.

Odbori Predstavničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << doma za obaveštajna pitanja, nadzor i za spoljne poslove istražuju Trampovo vršenje pritiska na Ukrajinu. Tramp je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog 25. jula tražio da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima sledeće godine Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter. S druge strane, Tramp je u to vreme bio odložio isporuku vojne pomoći Ukrajini, vredne stotine miliona dolara.

Demokrate navode da su dokumenta tražena od šefa Pentagna i Vota potrebna radi ispitivanja sleda događaja i utvrđivanja razloga za odluku Bele kuće o odlaganju isporuke vojne pomoći Ukrajini koju je Kongres odobrio radi "suprotstavljanja agresiji Rusije". Ta pomoć je realizovana u septembru.

Obavezujući pozivi Esperu i Votu usledili su ubrzo pošto se pojavio i drugi uzbunjivač koji je, prema rečima njegovog advokata, izneo podatke iz prve ruke o ključnim događajima.

Advokat Mark Zaid objavio je da se pojavio drugi uzbunjivač koji bi mogao da potkrepi tvrdnje prvog uzbunjivača.

Zaid, zastupnik oba uzbunjivača, rekao je za Asošiejted pres da drugi uzbunjivač radi u obaveštajnom sektoru.

Originalni uzbunjivač, zaposlen u obaveštajnoj službi CIA, podneo je u avgustu zvaničnu žalbu koja je dovela do pokretanje istrage protiv Trampa u Kongresu SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.