Obavezno znanje engleskog jezika za taksiste

Izvor: Press, 20.Nov.2013, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezno znanje engleskog jezika za taksiste

Do 2017. godine taksisti će morati da imaju osnovno znanje engleskog, a do 2019. godine stepen više. To će biti jedan od uslova da dobiju licencu za taksi prevoz, a troškovi učenja biće na teret Ministarstva saobraćaja i opština.
"Taksisti će imati period od tri godine za prilagođavanje ovoj novini. Ministarstvo transporta će zajedno sa lokalnom samoupravom sprovoditi obuke kako bi se ponudio kvalitetniji taksi prevoz, pre svega u turistickim centrima kako sto su Skoplje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ohrid i Struga", izjavio je ministar saobraćaja Mile Janakieski.
Taksi prevoznici kažu da je dobro znati strani jezik, ali ukazuju da to pravilo treba da važi za sve prevoznike.
Među predviđenim novinama je i to da će taksi morati da parkiraju i čekaju mušterije isključivo na taksi stanicama. Ako prekrše ovo pravilo biće kaznjeni sa 500 evra globe. Ako ponove prekršaj trajno će im biti oduzeta licenca za prevoz. "Taksi vozilo može da dođe na poziv ispred zgrade ili na bilo koje drugo mesto gde se nalazi putnik i da ga pokupi. To znači da putnik neće morati da ide do taksi stanice. Taksi dakle mora da stoji na stanici samo kada je vozilo prazno i kada nema poziv za prevoz Novina je i to što će prevoznici ili konzorcijum prevozika od sada morati da voze iskljucivo vozila koja su navedena u Ugovoru prema kojem dobijaju licence za prevoz.
"Do sada su najavljivali prevoz autobusom sa Euro 4 ili 5 standardom, a vozilo je imalo Euro 1 standard," kaže ministar. Ministarstvo saobraćaja najavilo je kategorizaciju autobusa sa ekološkim standardima, sa kojima prevoznici koji putuju u Evropi nece plaćati visoke putarine.
Nove izmene zakona za prevoz putnika pomoćiće u smanjenju nelegalnog prevoza i nelojalne konkurencije u sektoru, naveo je on.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Obavezno znanje engleskog za taksiste u Makedoniji

Izvor: Blic, 21.Nov.2013, 01:01

Makedonski taksisti će u naredne tri godine morati da steknu osnovno znanje engleskog ukoliko žele da nastave da se bave tim poslom, navedeno je u predlogu izmena zakona o putničkom prevozu koji je usvojila vlada u Skoplju a koji će se sutra naći pred parlamentom...Do 2017. godine taksisti će morati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.