Obaveštajne službe SAD i Nemačke godinama špijunirale zemlje preko firme za kodiranje

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2020, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obaveštajne službe SAD i Nemačke godinama špijunirale zemlje preko firme za kodiranje

Američke i nemačke tajne službe špijunirale su godinama više od sto zemalja preko švajcarske firme specijalizovane za kodiranje razgovora, prenose danas mediji te tri zemlje.

Kompanija "Kripto" (Crypto AG) postala je posle Drugog svetskog rata lider na tržištu opreme za kodiranje i donedavno je prodavala svoju opremu u preko 120 zemalja u vrednosti od više miliona dolara, navodi list Vašington post u istrazi sprovedenoj zajedno sa nemačkom televizijom ZDF i švajcarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << radio-televizijom SRF.

Među klijentima kompanije su bili Iran, vojne hunte Latinske Amerike, Indija, Pakistan, pa čak i Vatikan, navodi američki dnevnik. Glavni protivnici SAD za vreme Hladnog rata, Sovjetski Savez i Kina nikad nisu bili klijenti kompanije "Kripto", navode ti mediji.

Kompaniju "Kripto" je 1970. tajno kupila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), u okviru partnerstva sa nemačkom obaveštajnom službom (BND). Nemačka obaveštajnja služba je izašla iz tog vlasništva početkom 1990-ih, a CIA je prodala "Kripto" 2018.

Dve kontraobaveštajne agencije su namestile opremu te kompanije tako da mogu lako da probiju kodove, koje zemlje (klijenti) koriste za slanje kodiranih poruka.

Oni su tako pratili krizu sa taocima u američkoj ambasadi u Teheranu 1979, pružali podatke o argentinskoj vojsci Velikoj Britaniji za vreme Foklandskog rata, pratili kampanje ubistava južnoameričkih diktatora, i iznenadili libijske zvaničnike koji su sebi čestitali posle napada na diskoteku u zapadnom Berlinu 1986, kada su ubijena dva američka vojnika, navodi Vašington post.

Operacija nazvana "Tezaurus" i zatim "Rubikon", bila je zgoditak veka po pitanju obaveštajnih službi navela je CIA u jednom izveštaju iz 2004. godine, u koji su imali uvid autori istrage. Oni su imali i pristup dokumentima koje su nemačke obaveštajne službe prikupile 2008. godine.

Ni CIA ni BND nisu želeli da daju komentar o istrazi, ali nisu negirali autentičnost dokumenata, prema navodima Vašington posta.

Bivši koordinator nemačke obaveštajne službe Bernd Šimidbauer, je potvrdio za ZDF postojanje te operacije, procenjujući da je operacija "Rubikon" omogućila da "svet postane malo bezbedniji".

"Kripto", čiji proizvodi su i dalje u upotrebi u više od deset zemalja je ugašen 2018. godine. Dve kompanije koje su kupile većinu imovine su navele da nemaju veze sa bilo kakvim obaveštajnim službama

Švedska kompanija Kripto internešenel (Crypto Intenational), jedna od tih kompanija, ocenila je da je istraga vrlo alarmantna navodeći da nema nikakvu vezu sa američkom CIA ili nemačkim BND.

Švajcarske vlasti su danas rekle za Frans pres da su 15. januara pokrenule istragu o navodima da je švajcarska kompanija koja proizvodi uređaje za kodiranje bila front za CIA i zapadnonemačku obaveštajnu službu, preko koje su one dešifrovale kodove zemalja koje su koristile proizvode kompanije.

ZDF i Vašington post su javili da su te dve špijunske agencije kontrolisale skoro svaki aspekt operacija kompanije od 1970, pa nadalje, prenosi agencija AP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obaveštajne službe SAD i Nemačke godinama špijunirale zemlje preko firme za kodiranje

Izvor: Danas, 11.Feb.2020

Američke i nemačke tajne službe špijunirale su godinama više od sto zemalja preko švajcarske firme specijalizovane za kodiranje razgovora, prenose danas mediji te tri zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.