Obaranje ruskog aviona, (ni)je bilo upozorenja

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obaranje ruskog aviona, (ni)je bilo upozorenja

Turska vojska objavila je audio-snimak na kome se čuju upozorenja pilota turskih lovaca F-16 ruskom "suhoju" pre nego što je oboren. Ruski pilot koji je preživeo obaranje navodi da upozorenja nije bilo.
"Ovde turska vojska. Približavate se turskom vazdušnom prostoru. Uputite se odmah ga jugu", navodi se audio-snimku na engleskom jeziku. Ta poruka je nekoliko puta ponovljena, dodala je turska vojska. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Audio-snimak je ranije objavila turska televizija Foks, a autentičnost nije mogla biti proverena. Snimak je propraćen arhivskim snimkom ruskih aviona.
Frans pres javlja da ruski pilot koji je preživeo obaranje navodi da nije bilo nikakvog upozorenja turske strane.
"U stvarnosti nije bilo nikakvih upozorenja – ni preko radija, niti vizuelno – tako da nisu ni u jednom trenutku tražili da prilagodimo kurs. Morate da shvatite razliku u brzini između taktičkih bombardera poput Su-24. Ako su hteli da nas upozore, mogli su da sede na našem krilu", rekao je pilot Konstantin Muraktin.
Muraktin je rekao da je u trenutku obaranja leteo iznad teritorije Sirije i da nije narušio vazdušni prostor Turske.

"Ne, to ne dolazi u obzir, to se nije dogodilo ni na sekund, jer smo bili na visini od 6.000 metara, vreme je bilo čisto sa vidljivošću 'milion' što u našem žargonu znači više od 10 kilometara", rekao je pilot u intervjuu televiziji Rosija 1.
Tas javlja da je pilot oborenog "suhoja" rekao da će nastaviti svoju dužnost u Siriji i ostati u bazi.
"Radujem se trenutku kada ću biti pušten iz bolnice i povratku među vojnike", rekao je Murahtin ruskoj televiziji, dodavši da će tražiti dozvolu da ostane u vaduhoplovnoj bazi.
"Imam dug prema mom komandantu koga su ubili ekstremisti na zemlji pošto se katapultirao iz aviona", rekao je Murahtin.
Rano jutros su Muraktina spasli ruski i sirijski komandosi i on se sada nalazi u ruskoj bazi Hemejmim u Siriji, javlja AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska objavila snimak upozorenja ruskom avionu pre obaranja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2015

Turska vojska objavila je u sredu uveče audio snimak upozorenja koje je uputila pilotima ruskog aviona pre nego što je oboren na tursko-sirijskoj granici..."Ovde turska vojska. Približavate se turskom vazdušnom prostoru. Uputite se odmah ga jugu", navodi se audio snimku na engleskom jeziku. Ta poruka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.