Obamine mere loše utiču na berzu

Izvor: B92, Beta, 23.Jan.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamine mere loše utiču na berzu

Vašington -- Sve berze u svetu beleže pad vrednosti berzanskih indeksa, posle predloženih mera američkog predsednika Baraka Obame.

Obamine mere predviđaju radikalniju kontrolu finansijskog sistema, a naročito bankarskog sektora. Na evropskom tržištu je tokom rane podnevne trgovine zabeležen pad cena akcija u proseku veći od jedan odsto, a tendencija pojeftinjenja deonica osetila se i na australijskim, pacifičkim i dalekoistočnim berzama.

Evropske berze uzburkane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su najnovijim vestima iz Vašingtona. Regionalni evropski indeksi opali su, u proseku za više od jedan odsto, dok su cene akcija viđenijih banaka: "Berkliz", "Kravljevske škotske banke" i "Dojče banke" skliznule od dva do šest procenata.

"Razumljivo je što je usledio šok na Obamine mere u ovako kratkom periodu, jer će one zaista promeniti lice međunarodnog bankarstva. Može da se vrati na nivo od gotovo pre 100 godina, kada je prvobitna reakcija Sitija bila šok, a sada čekaju da vide šta će se desi", kaže finansijski analitičar David Džons.

U Nemačkoj, rukovodilac trgovanja banke "Hauk and aufhauser" Piter Helmer smatra da će se Obamine mere negativno odraziti na finansijske institucije, kako u Americi tako i u Evropi.

"Sama ideja vodi ka padu finansijskih akcija. Očekujem da će mere koje je predložio predsednik Obama dovesti do pada profita finansijskih institucija za 10 odsto", kaže Helmer.

Međutim, američki stručnjaci ocenjuju da su berze pretrpele potres ne samo zbog Obaminog plana za kontrolu američkih finansija, već i zbog mera koje je najavio Peking, a kojima se pooštravaju bankarski zajmovi. Berzanski indeks Dau džons je zabeležio pad od dva procenta, najveći od oktobra prošle godine, dok je vrednost deonica nekih od najvećih američkih banaka pala između 4 i 6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.