Obamina odluka o matičnim ćelijama

Izvor: B92, 10.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina odluka o matičnim ćelijama

Barak Obama (FoNet)

Vašington, Vatikan -- Američki predsednik Barak Obama ukinuo je zabranu korišćenja federalnog novca za istraživanje matičnih ćelija.

Obama je dao Nacionalnom institutu za zdravlje rok od četiri meseca da odredi nova pravila o tom pitanju, saopšteno je u Vašingtonu. On neće lično odrediti uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za istraživanja matičnih ćelija, već će to prepustiti Institutu.

Naučnici i političari optuživali su bivšeg predsednika SAD Džordža Buša da je mešao politiku i ponekad religiju prilikom donošenja odluka vezanih za nauku, ne samo kad je reč o matičnim ćelijama, već i o klimatskim promenama, energetici i kontracepciji.

Istraživanje matičnih ćelija je kontroverzno pošto neki smatraju da je pogrešno uništavanje bilo kojeg ljudskog embriona. Matične ćelije su izvor svih ćelija i tkiva, a uzimaju se od embriona starih nekoliko dana.

Naučnici smatraju da ta istraživanja mogu doprineti lečenju mnogih bolesti, poput Parkinsonove i Alchajmerove.

Suprotno ranijoj odredbi Ministarstva zdravlja, Buš je 2001. zabranio upotrebu federalnih sredstava za stvaranje ili uništavanje ljudskih embriona u istraživanju.

U vezi s tim ne postoji jasna podela u američkim partijama, budući da i neki izraziti konzervativci koji se protive pobačaju podržavaju upotrebu federalnih fondova za ta istraživanja.

U svetu, na primer, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Kanada i Novi Zeland podstiču istraživanje matičnih ćelija, dok su Austrija, Litvanija i Poljska zabranile ta istraživanja.

Vatikan osudio odluku

Vatikan, američki i italijanski katolički zvaničnici osudili su odluku američkog predsednika Baraka Obame da ukine neke restrikcije na državno finansiranje istraživanja vezanih za ljudske embrionalne matične ćelije.

Kardinal Džastin Rigali iz Filadelfije, predsedavajući Komiteta za pravo na život Američke konferencije katoličkih biskupa, nazvao je Obaminu doluku "tužnom pobedom politike nad naukom i etikom", preneo je Rojters.

"To je moralno pogrešno, jer podstiče uništenje nevinog ljudskog života i tretira ranjivo ljudsko biće kao puki proizvod", dodao je kardinal Rigali.

Katolička i ostale crkve, kao i organizacije koje se bore za pravo na život, protive se istraživanju matičnih ćelija, dok se naučnici nadaju da bi njihovim istraživanjem mogli da pronađu lek za neke teške bolesti, poput Alchajmerove ili Parkinsonove.

Biskup Elio Zgreča, vodeći vatikanski specijalista za bioetiku, izjavio je italijanskim medijima da je "motiv za ovu odluku pritisak za postizanje profita".

Odobravanje istraživanja matičnih ćelija najverovatnije će biti jedno od najvažnijih pitanja o kojima će Obama i papa razgovarati u julu, kada će američki predsednik prisustvovati samitu G8 u Italiji.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.