Obamin šiptarski lobista

Izvor: Glas javnosti, 24.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin šiptarski lobista

Demokratski kandidat za predsednika SAD Barak Obama izabrao je za svog potpredsedničkog kandidata senatora Delavera, Džozefa Bajdena, koji je već dugo u Senatu i ima veliko iskustvo u međunarodnim odnosima. Obamin izbor obnarodovan je saopštenjem objavljenim na veb-sajtu izbornog štaba demokrata, a više miliona Obaminih pristalica ovu informaciju dobili su elektronskom poštom i putem poruka na mobilnim telefonima u subotu ujutro.

„Džo i ja ćemo se prvi put kao partneri u izbornoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << trci pojaviti u javnosti u subotu po podne u Springfildu, u Ilinoisu - na istom mestu gde je predizborna kampanja i počela pre 19 meseci“, stoji u poruci.

Bajden (65), iz savezne države Delaver, veteran je među američkim senatorima i senator sa najdužim mandatom u istoriji Delavera. Ovo mu je šesti mandat. Aktuelni je predsednik komiteta Senata za spoljne odnose. Smatra se da će biti od velike pomoći Obami, ukoliko postane predsednik SAD, budući da politički protivnici ističu neiskustvo u vođenju spoljne politike kao glavni Obamin nedostatak. Bajden je i sam tokom preliminarih izbora Demokratske partije za kandidata Obamu govorio da je nespreman za rad u Beloj kući. Tim republikanskog protivkandidata Džona Mekejna već je iskoristio tu činjenicu u svojoj kampanji, saopštivši da je izbor senatora Bajdena priznanje da kandidat demokrata nije spreman da sam bude predsednik.

RADNIČKO DETE

Bajden potiče iz radničke porodice. U Senat je prvi put izabran 1972. godine odmah pošto je napunio 30 godina, što je uslov za ulazak u to telo. Ubrzo posle toga ostao je udovac sa dva sina, pošto su mu supruga i ćerka poginule u saobraćajnoj nesreći. Ponovo se oženio 15 godina kasnije.

I sam je 1987. godine učestvovao u trci za predsednika SAD, ali je odustao posle optužbi da je jedan govor koji je održao plagijat i da je preuveličao svoje akademsko obrazovanje.

Bajden je rimokatolik, ima troje dece i petoro unučadi. Diplomirani je pravnik.

„Nema oštrijeg kritičara nedostatka iskustva Baraka Obame nego što je to Džo Bajden“, rekao je portparol kampanje Mekejna Ben Porit.

Činjenica od značaja za Srbiju je da je Bajden jedan je od najaktivnijih i najvatrenijih zagovornika nezavisnog Kosova. Saborac je Toma Lantoša, koji je bio jedan od najtvrđih albanskih lobista u američkom Kongresu.

Ideju o „neophodnosti kosovske nezavisnosti“ Bajden je izneo još pre Ričarda Holbruka. „Nezavisnost Kosova je prekretnica za postizanje konačnog mira na Balkanu. Oponenti nezavisnom Kosovu moraju biti zaustavljeni“, poručio je Bajden 2007. u Fajnenšel tajmsu.

Za Bajdena nezavisnost Kosova predstavlja „pobedu muslimanske demokratije, bolju budućnost jugoistočne Evrope i potvrdu upotrebe američke moći u cilju uspostavljanja vladavine prava“. Sami Albanci na Kosovu ga nazivaju „odanim pristalicom kosovske nezavisnosti i borcem za prava Albanaca na Balkanu“ i kažu da je radio na nezavisnosti Kosova poslednjih 20 godina. Bajden je bio i zagovornik intervencije nad SRJ 1999. Čak je i čestitao Klintonu posle bombardovanja SRJ, rekavši da je to bio „pravi način da se oslobodi Kosovo“.

U spoljnoj politici Bajden važi za konzervativca hladnoratovskog tipa. Kritičan je i skeptičan prema Rusiji, zagovara širenje NATO. Protivnik je američkog angažovanja u Iraku.

Na Obaminu odluku dugo se čekalo. U najužem izboru za mesto potpredsednika pored Bajdena bili su - senator Indijane Iven Baj, guverner Virdžinije Tim Kejn i senatorka NJujorka Hilari Klinton. Poslednjih dana se spekulisalo da će se Obama odlučiti upravo za Bajdena. Da glasine nisu neosnovane, bilo je jasno kada se Bajden vratio iz Gruzije, gde je sa rukovodstvom te zemlje razmatrao situaciju posle sukoba sa Rusijom.

Predsednički kandidat Republikanske stranke Mekejn još nije objavio ime svog kandidata za potpredsednika, a očekuje se da će to uraditi nakon konvencije Demokratske stranke.

Prema anketama En-Bi-Sija i Vol strit džornala, kao i Si-Bi-Esa i NJujork tajmsa, Obamina prednost nad Mekejnom se smanjila na tri odsto, 45 prema 42 procenta. Ta prednost ranije je iznosila šest odsto.

Demokrate u ponedeljak održavaju konvenciju u Denveru, gde će i formalno biti potvrđena Obamina kandidatura za predsednika Amerike. Obama će se, kako je najavljeno, suočiti sa svojim protvkandidatom Džonom Mekejnom 4. novembra, za kada su zakazani izbori u SAD.

Lepo se pise Srbiji. U svakom slucaju, ko god u Americi da pobedi, prijatelja nemamo. Rusiju cemo takodje izgubiti zbog Dinkica i njegovih mahinacija, te tako nastavlja cepanje i unistenje Srbije. E pa, neka je nazdravlje.

Oj Srbijo, crno ti se pise.

nama bolje da radikali pobede u americi

Crno se pise samo Srbii vec i celom svetu.Obama je samo pismonosa kao ni nsvaki Predsednik bilo koje drzave.Mocnici sveta nemaju drzavu a ni miljenike , imaju samo robove koji im posluze u datom momentu.Do sada je to bilo sakriveno a od sda otvoreno.Svi predsednici sveta su samo placeni pajaci a mocnici ionako tretiraju svakog coveka kao nizu rasu.Svi ratovi koji su se vodili , mi smo mislili da pobedjujemo , oslobadjamo se neprijatelja a ustvari smo upotrebljeni da smanjimo populaciju u svetu i naravno da im placamo ako ne novcom , onda kreditima.KO je tu pobednik?NIKO!Mocnici nas sviraju kao odlicnu violinu .Mi smo najveci gubitnici sveta a mocnici trljaju ruke , novcem i smanjenom populacijom.Ne samo time , nego sto su obicni ljudi dali soje zivote za laznu slobodu a ustvari smo izborili nesto korisno za NJIH.Nema pobede tamo gde je beda i jad a plus i tuga za izgubljenim volejenima.To nije pobeda.To je ludost.Da se svet okrene "okrene " naopako i odbije da ratuje , ne bi bilo vise MOCNIKA .Do sada su uspevali da kontrolisu svet i znaju nas u celiju svaku i kako cemo reagovati a to koriste sa osmehom , dok mi mislimo o n ekoj hrabrosti i navodnoj ljubavi od strane ovog ili onog.Kaze jedna dobra poslovica .Niko vam nije prijatelj a ni neprijatelj , svi su vam ucitelji.Na kraju je jedini jedan koji donosi konacnu odluku a ot je BOG/STVARATELJ , UNIVERZUM kako god hocete da ga nazovete.Ocaj je greh a takodje i osecaj nadmoci nad dugima.Kosovar , ne raduj se .Za one koji su nas sve gurnuli u ovaj pakao , prodace vas za malo vazduha ili pustiti niz vodu.Nemaju oni miljenike , oni edino vole MOC i NOVAC.

Zaista smesno.Pisalo bi se crno da je 98 proslog veka.Amerika vise nije bitna.Odnosno nije buducnost vojna a i ne ekonomska.Kao sto vidimo u primeru Gruzije samo prica a ne i delovanje.Gruzija je jedina zemlja preko koje gas i nafta mogu u Evropu.Nazalost to je realnost 21 veka

jos samo Holbrooke da postane drzavni sekretar i onda smo na konju

Pozdrav za ekipu GJ,

Ali se ne kaze na srpskom "siptarski", ne postoji u recniku srpskog jezika rec "siptarski". "siptar" je pogrdno ime za albance, ako ste imali to za cilj ona u redu!

Sonji je svaka rec na mestu. To je nasa nasa perspektiva i svih ostalih naroda. Zavadi pa vladaj.

A 'siptar' je na albanskom Albanac, Albanija je 'Siptarija'. Ne znam koliko je to pogrdno za nas, a koliko za Albance.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.