Izvor: Blic, 05.Sep.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama se ipak neće sastati sa predsednikom Filipina

Američki predsednik Barak Obama otkazao je za danas planiran sastanak s novim filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom u Laosu u nastojanju da se distancira od tog lidera koji je uoči sastanaka poručio Obami da ga ništa ne pita o vansudskim ubistvima narkodilera i nazvao ga "kučkinim sinom".

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Ned Prajs izjavio je da je sastanak otkazan. On je ovo izjavio rano ujutro u utorak po lokalnom vremenu Vijentijanu (uveče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po centralnoevropskom vremenu).

Obama je ranije na konferenciji za novinare na samitu G20 u Hangžuu rekao da je čuo šta je rekao Duterte, kao i da je pitao svoje saradnike da ispitaju da li će biti "produktivan" sastanak s filipinskim predsednikom koji je "očigledno živopisan tip".

Na Filipinima je od dolaska Dutertea na vlast 30. juna u ratu protiv droga mimo sudova ubijeno više od 2.000 narko dilera i narkomana.

Pročitajte još:

Duterte je na pitanje novinara pred odlazak na samit ASEAN u Laosu kako će Obami objasniti ta pogubljenja, rekao da je on predsednik suverene države i da račune polaže jedino filipinskom narodu.

- Ja sam predsednik suverene države i davno smo prestali da budemo kolonija. Nemam nijednog gospodara osim filipinskog naroda, baš nijednog. Morate pokazati poštovanje. Ne prosto ispaljivati pitanja. Kučkin sine, prokleću te na tom forumu - rekao je Duterte.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs je rekao da će se Obama, umesto sa Duterteom, sastati sa predsednicom Južne Koreje Park Geun-hje.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ništa od susreta Obame i "filipinskog Trampa"

Izvor: B92, 05.Sep.2016

Vijentijan -- Predsednik SAD Barak Obama neće se sastati sa predsednikom Filipina Rodrigom Duterteom na skupu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), navodi Bela kuća...Sastanak dvojice državnika je trebalo da se održi sutra na marginama samita ASEAN-a u Laosu, prenela je agencija AP...Duterte...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.