Obama putuje u Evropu

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama putuje u Evropu

Barak Obama, demokratski predsednički kandidat u SAD, sledeće nedelje kreće na svoju prvu međunarodnu turneju, u okviru koje će posetiti Bliski istok i Evropu. Na Obamino putovanje se u Evropi gleda kao na obećanje nove ere u diplomatiji i okončanje borbenog angažovanja SAD u Iraku.



Organizatori njegove predizborne kampanje najavili su da će političar koji u Americi ima status rok zvezde posetiti Jordan, Izrael, Nemačku, Francusku i Englesku, a sam Obama je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obećao da će ovoga leta posetiti još i Irak i Avganistan. Primetno je, kako pišu američki mediji, da su tokom putovanja za Obamu predviđene aktivnosti kakve dolikuju predsedniku države, uključujući formalne sastanke sa stranim liderima, javne govore i posete istorijskim mestima.

„Za njega je to prilika da sedne za isti sto sa svetskim liderima sa kojima bi morao da sarađuje kao predsednik SAD", kaže glavni strateg Obamine kampanje Dejvid Ekselrod.

Obamino putovanje odigrava se manje od četiri i po meseca pre predsedničkih izbora, u trenutku kada mnoga ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da mahom vodi u odnosu na svog republikanskog rivala Džona Mekejna, ali da su kad je o spoljnopolitičkim pitanjima reč, birači imaju veće poverenje u Mekejna.

Svađa u Nemačkoj

U Nemačkoj je Obamina poseta kontroverze izazvala već unapred, jer su njegovi pomoćnici tražili da svoj govor održi pred Brandenburškom kapijom. Kancelarka Angela Merkel tom idejom nije bila baš oduševljena, te je poslala svog portparola Tomasa Štega da prenese da ona „nema previše razumevanja za korišćenje Brandenburške kapije kao pozadine za predizbornu kampanju". Nakon toga Obama se opredelio za Stub slobode u centru Berlina, kao mesto koje odgovara i njemu i nemačkim domaćinima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama u Avganistanu

Izvor: BBC na srpskom, 19.Jul.2008

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Barak Obama boravi u poseti Avganistanu, u okviru turneje koja će obuhvatiti i Bliski istok i Evropu.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.