Obama pred 200.000 Berlinaca

Izvor: B92, 25.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama pred 200.000 Berlinaca

Berlin -- Kandidat za predsednika SAD demokrata Barak Obama u Berlinu rekao da je došlo vreme da se između SAD i Evrope grade novi mostovi.

"Moramo da težimo miru u svetu bez atomskog oružja", rekao je sinoć u govoru na trgu kod Stuba pobede. Senator Demokratske stranke iz Ilinoisa rekao je da je nužno dalje jačanje zajedništva SAD i evropskih saveznika i, ne izdvajajući nijednu zemlju posebno, rekao da "Amerika nema boljeg saveznika od Evrope".

"Istinsko partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva stalne žrtve. Potrebni su saveznici koji jedni od drugih uče, koji veruju jedni u druge. Zato Amerika ne može da se izoluje i zato Evropa ne može da se izoluje", rekao je Obama.

Obama je govor počeo rečima da se on svakako "razlikuje od drugih Amerikanaca koji su govorili u Berlinu", kao i da mu je majka Amerikanka, a otac Kenijanac. On je više puta pomenuo ne samo evroatlantsko, već i partnerstvo među svim narodima sveta.

"Partnerstvo među zemljama jedini je način da unapredimo bezbednost i postignemno zajedničke ciljeve. Najveća od svih opasnosti jeste da nastanu novi zidovi - između naroda, između rasa i plemena, između hrišćana, muslimana i Jevreja. To su zidovi koje moramo da srušimo", rekao je Obama.

Mekejn u nemačkom restoranu

U Sjedinjenim državama Obamin protivkandidat za predsednika, republikanac Džon Mekejn, u toku svoje predizborne kamanje održao je govor u nemačkom restoranu u saveznoj državi Ohajo.

"Pa i ja bih voleo da održim govor u Nemačkoj, politički govor ili govor koji bi zainteresovao Nemce, ali mnogo više bih voleo da to uradim kao predsednik Sjedinjenih država, a ne samo kao kandidat za Belu kuću. Mi ćemo kampanju voditi u srcu Amerike i govoriti o problemima sa kojima se Amerika danas suočava", kazao je Mekejn.

Kao najveći izazov koji stoji pred demokratskim svetom, on je, kako su pre govora i očekivali poznavaoci SAD u Berlinu, istakao borbu protiv terorizma.

"Opasnost od terora je stvarna. Stvorili smo NATO da bismo se usprotivili Sovjetskom Savezu. Sada moramo da iskoristimo NATO da bismo uništili mrežu terora", rekao je Obama.

Publika je oduševljeno primila i Obamine poruke vezane za nužnost zaštite klime i reči da je "došao trenutak kada planetu Zemlju moramo da spasimo i sačuvamo za našu decu".

Uz oduševljeno skandiranje publike, demokratski kandidat je podsetio na posleratnu istoriju Berlina, na opsadu grada 1948. i na rušenje Zida uzvikujući "Narodi sveta, pogledajte Berlin".

U više navrata se u govoru, u kojem nije rekao nijednu rečenicu na nemačkom, Obama obratio "građanima Berlina" i "građanima sveta" koje je pozvao i da "drugačije oblikuju svet".

"Nade su veće od svega što nas deli. Berlinci i građani sveta, izazovi pred nama su ogromni i put će biti dug", rekao je Obama u govoru posle kojeg je sišao u publiku i dugo se rukovao sa posetiocima među kojima je bio ogroman broj mladih koji su satima čekali da ga čuju.

Sarkozi "uvek verovao" u pobedu Obame

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, koji se danas saataje sa američkim predsedničkim kandidatom Barakom Obamom, izjavio je da je uvek verovao da će on biti pobednik u taboru demokrata.

"Obama, to je moj drug", list "Figaro" prenosi Sarkozijevu izjavu u današnjem izdanju.

"Suprotno mojim diplomatskim savetnicima nikada nisam verovao da Hilari Klinton ima šansu. Uvek sam verovao da će Obama biti izabran", rekao je šef države, dodajući da je "jedini Francuz koji ga poznaje".

Sarkozi se sreo sa Obamom 2006. godine, tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Anketa koja je objavljena prošle nedelje pokazuje da 84 odsto Francuza podržava Obamu na predsedničkim izborima, što je najveća podrška koju ima u Evropi.

Obama, koji se nalazi na evropskoj turneji, sastaće se sa Sarkozijem u toku popodneva, da bi uveče odleteo za London gde će večerati sa britanskim premijerom, Gordonom Braunom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.