Obama: Štednja počinje od Bele kuće

Izvor: B92, Beta, 22.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Štednja počinje od Bele kuće

Vašington -- Jedna od prvih odluka novog američkog predsednika Baraka Obame po stupanju na dužnost bila je zamrzavanje plata visokih službenika zaposlenih u Beloj kući.

"Tokom ovog perioda ekonomske krize, porodice su prinuđene na stezanje kaiša, što mora da uradi i Vašington", rekao je Obama novom osoblju Bele kuće. Novi stanovnik Bele kuće dodao je da je upravo zbog toga naložio zamrzavanje svih plata visokih službenika koji su deo njegovog tima.

Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i tokom predsedničke kampanje kao jednu od glavnih tema isticao neophodnost reformi i što veće transparentnosti u trošenju budžetskih sredstava.

Novi predsednik će smanjiti uticaj lobista na politiku Amerike, tako što će sprečiti da bivši članovi administracije utiču na rad kolega koji su ostali u službi, biće zabranjeni svi projekti lobi grupa koji su do sada postojali, i zabranjeno je davanje poklona.

"Od danas, lobisti će biti predmet striktnih ograničenja, najvećih u istoriji. Ako ste lobista koji pokušava da uđe u moju administraciju, nećete moći da radite to što radite, nećete moći ni da radite u agencijama kod kojih ste lobirali u predhodne dve godine. Kada napustite vlast, nećete moći da lobirate dok god sam ja predsednik”, rekao je Obama.

Obama je obećao i bolju dostupnost javnosti vladinih dokumenata o osetljivim pitanjima.

Obama doneo i oporavak berzi

Američke akcije oporavile su se posle dva meseca stagnacije, zabeleživši najviši rast za poslednjih mesec dana, što se objašnjava najavama novog predsednika Baraka Obame da će pomoći bankarskom sektoru.

Siti grupa i Banka Amerike, dve najveće američke banke po obimu sredstava, zabeležile su rast vrednosti akcija od 12 odsto na Njujorškoj berzi, javila je agencija Blumberg.

Značajan rast od 10 odsto zabeležila je i jedna od najvećih softverskih i kompjuterskih kompanija na svetu Internešenal biznis mašines.

Berzanski indeks S&P500 takođe je skočio za 5,3 odsto, oporavivši se tako od najnižeg pada još od marta 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.